Kontaktlinser

Tillsammans med glasögon är kontaktlinser det vanligaste som används för synkorrigering. Linsanvändningen har ökat i förhållande till glasögon och det kan finnas både kosmetiska och praktiska orsaker till det.

Kontaktlins på finger
Kontaktlinser korrigerar många olika sorters synfel.

Kontaktlinser kräver visserligen mer underhåll med isättande och urtagande. Det kostar också mer än glasögon, speciellt om man använder endagslinser. Men för den som lever ett aktivt liv och vill slippa bära glasögon överväger fördelarna.

Olika linser för dag och månad

Det finns flera olika sorters linser som kan delas in på lite olika sätt. Dels vilken funktion linsen har för ögat men också hur de används. Om man gör en indelning efter tidsperiod som linserna används kan man dela det som:

  • Endagslinser
  • Månadslinser

Endagslinser

Den som bär endagslinser byter sina linser varje dag. På morgonen öppnar man en ny förpackning och sätter i linserna. När kvällen kommer och linserna plockas ut slängs de.

Eftersom man bär en lins i varje öga går det åt cirka 60 st linser per månad för den som kör med endagslinser.

Månadslinser

En uppenbar skillnad med månadslinser är att antalet linser som förbrukas blir mindre. Det går bara åt två linser per månad innan man slänger och tar ett nytt par. Det innebär mindre kontaktlinser i avfallet.

Å andra sidan, om du tar ut och förvarar de i linsvätska över natten så kommer du behöva köpa en del kontaktlinsvätska.

Olika linser för olika synfel

En annan indelning kan göras efter vilken typ av synfel linserna kan korrigera. Man kan se dåligt på långt håll, på kort håll och man kan även ha astigmatism eller ålderssynthet.

Bifokala linser

En bifokal lins har två olika områden för synkorrigering. Den största delen av linsen hjälper så att man ser bra på långt håll. Ett litet mindre område har en annan styrka och gör så man kan se bra på nära håll. De bifokala linserna är lite av kontaktlinsernas läsglasögon.

Toriska linser

Den som har astigmatism (brytningsfel) kan använda toriska linser som är specifikt anpassade efter det brytningsfel ögat har. När man tillverkar toriska kontaktlinser slipar man styrkorna med böjning vid olika vinklar.

Toriska linser är ganska dyra att tillverka men man får ju samtidigt skräddarsydda kontaktlinser. Det kan vara värt att lägga en extra slant på för den som inte vill ha glasögon som synkorrigering.

Progressiva linser

Den här typen av linser funkar precis som progressiva glasögon. De justerar synskärpan när man har presbyopi / ålderssynthet. En fördel jämfört med glasögonen är dock att linserna ger en mjuk övergång när man rör på huvudet och ställer in sig på olika avstånd.

Det är också dyrare att tillverka denna typ av kontaktlins då man behöver ordna styrkorna skräddarsytt.

Gammal kvinna med glasögon på näsan
Ålderssynthet kan korrigeras med glasögon eller linser.

Trifokala linser

Trifokala linser kan ibland kallas för multifokala. De har i princip samma uppbyggnad som bifokala men ytterligare en nivå av synskärpa – mellan det långa och korta. Vanligtvis brukar den som haft bifokal och börjar få ålderssynthet att gå över till trifokala kontaktlinser.