Olika typer av glasögon

Med glasögon kan man korrigera många typer av synfel. Glasögats slipning kan anpassas på flera plan för att rätta till dålig syn på både långt håll, kort håll och brytningsfel.

Glasögon kan också utgöra ett skydd för det känsliga ögat mot till exempel stark sol. Den som har synfel kan idag ganska billigt få tillverkat solglasögon med styrka i glasen.

Enkelslipade glasögon

Den absolut vanligaste typen av glasögon är de enkelslipade glasögonen. Det skaffar man för att man har ett synfel. Glasen har en slipning över hela glasytan som korrigerar det synfel du har.

Enkelslipade glas kan vara synkorrigerande för antingen oskarp syn på långt håll eller på nära håll. Man kan också göra enkelslipning som rättar till astigmatism.

Dubbelslipade (bifokala) glasögon

Om man ser dåligt både på långt håll och på nära håll behöver man dubbelslipade glasögon. De kan också kallas för bifokala glas och har helt enkelt två olika fokus i glaset.

Den enklaste formen av bifokala glas har två tydliga optiska zoner som har en skarp linje mellan sig. Den som använder glasögonen väljer vilken del av glaset som ska användas genom att rikta blicken genom rätt fokusområde.

Progressiva glas ger mjuk övergång

Den typ av glas som man brukar rekommendera dubbel synkorrigering kallas för progressiva glas. Där har man inte den skarpa gränsen utan en mjukare övergång mellan de olika zonerna. Det ger en bekvämare upplevelse för glasögonbäraren så den gamla tekniken med starkt avgränsade zoner i bifokala glasögon används nästan inte längre.

Glasögon ligger på bok bredvid smartphone
Att se bra på nära håll är viktigt när man ska läsa en bok eller titta på sin smartphone.

Läsglasögon

När vi börjar närma oss en ålder av 40-50 brukar en del skämtsamt säga att armarna blivit för korta. För att kunna läsa en tidning eller en bok behöver man hålla den långt bort från ögat för att se skarpt.

Det som händer är att linsen i ögat har tappat sin elasticitet med åldern och kan inte anpassa sig till maximalt fokus på nära håll. Det är då man behöver vad som i folkmun kallas för läsglasögon.

Läsglasögonen används ju dock till så mycket annat än bara läsa. De behövs för att kunna jobba med alla typer av detaljarbete på nära håll som att sy, kanske laga mat eller skruva i en skruv.

Terminalglasögon

Namnet terminalglasögon låter väldigt ålderdomligt men för dig som inte hört ordet terminal så betyder det bildskärm. Terminalglasögonen är alltså en typ av glasögon man har på sig när man sitter länge och jobbar fram datorn.

Just terminalglasögon är anpassade för arbete på exakt det avstånd som man ofta sitter på från en datorskärm. Ibland kallas den här typen av glasögon för arbetsglasögon, men det kan ju vara lite missvisande eftersom det finns många arbeten som inte utförs framför en dator.

Den som är i behov av terminalglasögon kan undersöka möjligheten att få glasögonen betald av sin arbetsgivare. Det finns föreskrifter och regler i Sverige om arbetsmiljö. Läs mer om terminalglasögon.

Solglasögon

Starkt solljus är irriterande för ögonen och kan vara skadligt om man inte skyddar sig. Precis som solskyddsfaktor stoppar UV-strålning mot huden ska bra solglasögon stoppa UV-strålning mot ögonen.

Solglasögon är till stor del ett mode men se för guds skull till att inte köpa solglasögonen som saknar tillräckligt UV-skydd. Det finns olika typer av solbrillor med spegelglas eller fotokromatiska glas som ändrar ljusinsläppet beroende på ljusstyrkan.

Blue Light glasögon

Det blå ljuset från våra olika elektroniska prylar (dator, surfplatta, mobiltelefon) har visat sig upprätthålla vakenhet i våra hjärnor. Det är fler och fler som väljer att köpa glasögon som har filter mot det blåa ljuset, Blue Light glasögon.

Köpa nya glasögon

Alla glasögonen som vi nämnt i texten här ovanför finns att köpa eller beställa hos optiker. Man kan boka en tid för synundersökning och utprovning av bågar. Därefter läggs en beställning för att glasögonen ska slipas utifrån ditt behov.

Om man har ett recept som visar ögonens synskärpa och har behov av enkelslipade glas finns det stora möjligheter att beställa sina glasögon online. Man anger helt enkelt de värden som finns på synreceptet och kan sedan välja på en stor uppsjö av glasögonbågar från både kända och okända märken.