Glasögon

Glasögon är korrektionsglas, det vill säga ett slags linser som används för att normalisera synen för en patient med synfel. Själva glasen består oftast av färgat eller ofärgat mineralglas eller plastglas. De bör vara ganska tunna, lätta och inte repas alltför lätt.

Glasen har slipats på olika sätt beroende på vilket synfel de ska anpassas för. Dessa olika slipningar gör alltså att man klarar sig med ett par glasögon, istället för att behöva olika par beroende på vad man ska titta på. Glasen kan slipas till att ha flera olika brännvidder: bifokalglas (bi = två, fokal syftar på fokus) har en slipning för syn på nära håll och en för distanssyn, medan trifokalglas (tri = tre) kan justera synen på tre olika avstånd. I bi- och trifokalglas finns dock en skarv mellan de olika fokalpunkterna, vilket kan kännas störande för den som bär dem. Därför har man idag i stort sett övergått till att göra så kallade progressiva glas, vars fokus och styrka växlar beroende på hur man vinklar huvudet.

Det finns en massa olika sorters glasögon, för olika ändamål: 3D-glasögon, simglasögon, skyddsglasögon etc. Nedan följer några av våra vanligare typer som vi beskriver lite närmare:

För de flesta som ska köpa glasögon är det viktigt att hitta ett par som man känner sig snygg i. Tyvärr räcker det inte att välja några som ”ser fina ut på bilden” – det är mycket mer som måste klaffa. Förutom att bågarnas färg och form ska falla en i smaken bör glasögonen passa bra ihop med ens ansiktsform. Har man en fyrkantig sådan kan man därför testa glasögon som har ovala bågar. Är ens ansikte runt i sin form brukar det snarare harmoniera fint med fyrkantiga bågar. Vid valet av bågar får man också tänka på vilket material de är gjorda i: det bör vara lätt, hållbart och icke allergiframkallande.

Köpa glasögon på nätet

Idag finns i princip lika stora möjligheter att köpa sina glasögon över internet, som hos vilken vanlig optiker som helst. Lensway och Optikerbutiken är bara några av de återförsäljare som sköter sin handel online. En del föredrar att kunna gå till en fysisk affär och prova ut just sina bågar, utan att behöva skicka paket fram och tillbaka, medan andra tycker att det är mycket smidigare att bara klicka sig fram till det perfekta paret.

Vilket man väljer är helt upp till en själv. På samma sätt varierar det i vad folk köper för märken: kanske bryr man sig inte alls om tillverkaren av bågarna, kanske har man en favoritdesigner vars stil man vet att man gillar. Eller så tycker man helt enkelt att det känns lyxigt med ett par märkesbågar. Några av de mest kända glasögonmärkena är RayBan, Dior, Dolce & Gabbana, Esprit, Marc Jacobs och många, många andra.

Man kan ofta spara tusenlappar på att handla sina glasögon på nätet, jämfört med direkt hos en optiker. Här är länkar till några av de mer kända nätbutikerna där man kan köpa glasögon:

  • Lensway – nöjd kund-garanti och lägsta pris-garanti
  • Optikbutiken – mycket billigare jämfört med hos optikern

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *