Synundersökning

En vanlig synundersökning gör man för att få reda på hur bra ens syn fungerar dels på nära håll, dels på avstånd. Därutöver vill man också kontrollera hur bra de båda ögonen samarbetar med varandra. Det som undersöks är synskärpan, visus. Synskärpan är ett mått på hur bra ögat ser, eller med andra ord ögats förmåga att urskilja små detaljer. Skärpans kvalitet beror på: skicket på gula fläcken (den fläck på näthinnan där tätheten av tappar är extra hög, vilket gör att bilden blir extra skarp), själva ögats förmåga att skapa en skarp bild på retina, samt hur det står till med det centrala nervsystemet som ju ska fortleda synimpulserna och omvandla dem till medvetna synintryck. Eftersom det är dessa faktorer som avgör hur god skärpan blir, kan en nedsatt synskärpa vara orsakad av en ögonsjukdom, ett brytningsfel, skelning eller en kombination av dessa problem.

Innan en synundersökning ska man tänka efter om någon i släkten har drabbats av någon ögonsjukdom, eftersom det är en fråga som kan tänkas vara relevant. Optikern kan också vilja veta om man tar några mediciner för tillfället, samt eventuellt vad ens läkare heter. Har man redan glasögon eller linser är det bra om man tar med dem till undersökningen.

Vid själva undersökningstillfället vill man testa synen både på långt och nära håll. För prövning av syn på avstånd har man placerat en upplyst syntavla mellan 5 och 6 meter bort. På tavlan finns 10 till 12 rader av bokstäver, som blir allt mindre ju längre ned man kommer. Dessa bokstäver ska man titta på med ett öga i taget, och läsa upp högt, till dess att man inte längre ser vad det står. För prövning av syn på nära håll använder man sig av en tavla med text i olika storlek, som man ska titta på med båda ögonen och läsa upp. För att mäta synskärpan använder man sig i Sverige av en decimalskala som börjar på 0,1, där en full synskärpa är lika med 1,0.

Ibland utförs dock synundersökningen under lite speciella omständigheter; det är ju inte säkert att patienten i fråga faktiskt kan läsa. I sådana fall får man använda sig av andra metoder. Ett sätt är att sköterskan håller upp någon av bokstäverna HVOT, varpå patienten med hjälp av en karta med samma bokstäver på ska peka ut vilken det är han/hon ser. Man kan också hålla upp ett E roterat åt olika håll, och be patienten rotera ett annat E på samma sätt. Ibland kan man också använda sig av bilder på olika föremål.

Om det visar sig att man har nedsatt synskärpa eller brytningsfel tar man reda på vilka slags korrektionsglas man behöver för att se bra. För att göra det är det vanligaste att man får titta genom olika korrektionsglas tills bästa synskärpa fås. Man kan också använda sig av en autorefraktor, en apparat som själv mäter brytningsfelet och föreslår en passande styrka för glaset. Givetvis får man sedan prova och justera så att det känns bra. Är det ett litet barn som undersöks använder man metoden skiaskopi. Då lyser man mot ögat, medan man för olika provglas framför pupillen. Denna ger då upphov till reflexer, utifrån vilka man kan förstå vilka glas som är lämpliga.

I de fall man inte kommer fram till något glas som ger bättre skärpa, får patienten genomgå en speciell undersökning hos ögonläkaren. Det vittnar nämligen om att synnedsättningen orsakas av en enkel- eller dubbelsidig ögonsjukdom.

Kostnaden för en synundersökning kan variera kraftigt beroende på var i Sverige man bor. Har man glasögon ligger ofta priset runt 300 kronor, medan man kan få betala runt 500 kronor för ett första test för linser. Priserna är många gånger förhandlingsbara och kan även ligga något lägre för pensionärer och studenter. Ibland kan det till och med vara gratis – delvis vid tillfälliga kampanjer, men framför allt om man köper sina linser eller glasögon på plats. Idag finns det även en uppsjö av gratis synundersökningar tillgängliga online, men de håller sällan samma kvalitet som en legitimerad optiker gör.

38 comments

  1. Hur bra synskärpa respektive öga har beror på några olika faktorer: hur bra gula fläcken mår, hur skarp bild ögat förmår skapa, samt vilket skick synnerven (nervus opticus) är i!

 1. Jag gjorde syntest för körkortet idag och fick 1,0 på både höger och vänster öga samt 1,2 på binokulärt. Vad betyder detta?? vad är det bästa resultat man kan få på syntest?

  1. Hej och tack för din fråga!
   Det betyder att du ser i princip perfekt (1,0). Binokulärt anger hur du ser med båda ögonen tillsammans, och även 1,2 är mycket bra. Så det är bara att gratulera till en oklanderlig syn!
   Återkom gärna om du har fler frågor.

 2. Hej!

  Jag gjorde ett syntest för ca 1 månad sedan där det visade sig att jag har 0.6 på vänster 0.5 på höger. Hur illa är detta, för jag ser bra tycker jag?
  Samt kan man träna sina ögon så att man slipper glasögon, liser eller laser och få bättre syn på det sättet?

  Tack!

  1. Hej Philip!
   Med 0,6 och 0,5 i synskärpa får du lov att köra bil utan synkorrigering, även om det är på gränsen.
   Huruvida du kan ”träna” din syn beror helt och hållet på vilket synfel du har! Är det något som beror på att du t.ex. läser med dålig belysning, så att du tröttar ut ögonen, så kan du naturligtvis avhjälpa detta. Men som sagt, resultaten beror på vilken typ av synfel som ligger till grund för den dåliga synen.
   Hör gärna av dig om du har fler frågor!

   1. När jag gjorde mitt syntest fick jag 0,5 på båda ögonen och 0,7 på det binokulära. Är detta bra eller dåligt, kan man köra utan glasögon?

    1. Hej David!
     1.0 innebär ”perfekt” synskärpa. Men även om du har 0.5 kan du ha en fullgod, normal syn, så om du inte upplever huvudvärk etc borde du inte behöva skaffa glasögon.
     Tack för din fråga!

 3. Jag har funderat på att göra en synundersökning för jag tycker att jag ser sämre. Jag har dock haft en teori att det kan bero på trötthet. Förändras synen om man är trött och har sovit dåligt?

  1. Hej Fredrik!
   Har du tänkt på om det kan vara ett motsatt förhållande som råder: att du blir trött därför att du ser dåligt? Många upplever att de ser sämre när de är trötta, men ofta kan det alltså vara synen som är orsaken till tröttheten. En synundersökning kan ge dig svar på om du går och känner dig trött och ansträngd i onödan!
   Tack för din fråga!

 4. Jag fick 1.0 på alla tre(vänster, höger och binokulärt). Betyder det att det inte är ett enda fel eller att man kan ha typ ett litet fel?

  1. Hej Christopher!
   Ja, man kan ha fel men det innebär ändå att du har i princip perfekt syn. Bara att gratulera!
   Tack för din fråga.

 5. Jag var på en synundersökning igår och när jag kom hem tittade jag på vad optikern skrivit på pappret.
  Efter ”Utan korrektion…” står det 0,05! Har han skrivit rätt? Ska det inte stå 0,5?

  Jag är ganska så närsynt – har typ -5 dioptrier på båda ögonen, men ser perfekt med glasögon eller linser.

  1. Hej Andreas!
   0,05 är oftast den största bokstav man mäter vid en synundersökning. Med andra ord så ser man då endast denna bokstav och inte de som är mindre.
   Tack för din fråga!

 6. Hej!
  Jag måste göra en synundersökning. Hur är det, kan man gå till vilken optiker som helst eller finns det någon som är ”bättre” än andra? Bör man gå till en läkare istället?

  1. Hej Mariah!
   Tack för din fråga. I Sverige finns det flera optiker med butik som erbjuder möjlighet att delbetala. Det bästa är om du vänder dig direkt till dem, för att få reda på vad som gäller där just du bor. Lycka till!

 7. Hej.
  Hur dålig syn har man om man har +2.5 på ena öfat och +2.25 på andra. Är nsn halvblind eller räknas det som att se helt okej?

  1. Hej Hanna!
   Du räknas förmodligen som lindrig till måttlig översynthet, vilket med andra ord inte alls betyder att du är halvblind. För dina ögons bästa, se dock till att skaffa ett par korrigerande glasögon utprovade hos en kunnig optiker!
   Tack för din fråga.

  1. Hej Tomi!
   Det betyder att du har normal syn – 1,1 med varje öga för sig, och 1,3 med båda tillsammans. 1,0 är så att säga ”perfekt” syn.
   Tack för din fråga!

 8. Jag har ett litet, litet synfel på vänster öga, eller jag hade. Hur gjorde jag? Jag syntränade. Många säger att det inte går att träna sin syn, MEN hur kunde då jag göra det? Glasögon och linser ”förvränger” det vi ser. Hjärnan är duktig på att bortse från dessa förvrängningar. Vill ni prova? Håll upp ett par glasögon en bit från ansiktet och ”titta runt” med dem.Varför inte forska mer om synträning?

 9. Hej.
  På min synintyg står det:

  Utan korrektion: 0,1 på vardera öga och även binokulärt 0,1.
  Med korrektion : 0,7 på vardera öga och 0,9 binokulärt.

  Innebär detta att jag uppfyller kraven på ”minst 0,5 synskärpa med eller utan korrektion” för godkännande för körkortstillstånd????

  1. Hej Elem!
   Nej, det uppfyller ju inte kravet utan korrektion. Därför bör du tala med en optiker, så att du kan få glasögon eller linser som korrigerar.
   Tack för frågan!

  1. Hej Elliott!
   Det är absolut bra syn, eftersom 1,0 är ”perfekt” och samtliga av dina värden ligger så nära det.
   Tack för din fråga!

 10. Jag var ganska närsynt förut, tror det låg på -4,5 på ena ögat, och -3,75 på andra.

  Gjorde en laserbehandling förra sommaren, och nu på syntestet inför nytt körkortstillstånd hade jag 1,3 på båda ögonen. Ser nedersta raden på tavlan bra.

  Är 1,3 bra eller på väg mot översynthet?

  1. Hej Ola!
   Detta låter som ett bra resultat. Grattis till laserbehandlingens positiva effekt på din syn!
   Tack för din fråga!

 11. Hej. Var på synundersökning idag och ser då 0,5 på både höger och vänster öga samt 0,6 på binokulärt. Vad betyder det? Borde jag göra något åt det?
  Tacksam för svar

 12. Hej
  Jag har 1.2 i binokulärt och ja undrar om du tycker att man borde skaffa glasögon ifall man själv upplever att man behöver de, ja brukar ibland se lite sämre som om jag verkligen måste anstränga mig för att se. Men ja brukar inte få så ont i huvudet dock. Va tror du?

 13. Hej
  Min Döter som är ca 8 år gamal fick 0,9 på både sina ögon hälso kontrollen är det bra styrka? Eller vad är det bäst?

 14. Hej optikern!

  Jag gjorde ett syntest för körkort för ca fyra år sedan och fick då 1,1 på höger och 1,2 på vänster. Nu har jag gjort ett glasögon-syntest eftersom jag kände på mig att jag blivit lite närsynt och fick då -0,5 på båda ögonen. Grejen är den att jag inte får det att gå ihop. Är det två olika mätsystem? Kan man översätta dem mellan varandra eller måste jag göra ett nytt syntest (och isf vilken sorts) för att få veta min nya synskärpa?

  /tjej som gärna vill bli pilot

 15. Hej!
  Jag har fått på synundersökningen 0.6 högre öga och 0.3 vänstre samt binokulärt 0.6. men det står minus vid alla fiffror? kräv glassögon då?

 16. Hej
  Min syn har ändrats under graviditeten och jag ser sämre nu. Kan graviditeten påverka synen eller kommer det att ändras tillbaka? Är det värt att skaffa nya glasögon igen?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *