Översynthet

Vid översynthet/hyperopi fokuseras avlägsna objekt bakom retina, det vill säga ögongloben är för kort. Då ser man bra på avstånd, eftersom muskeln runt linsen kontraherar för att öka linsens brytningsförmåga, vilket flyttar fokus framåt på näthinnan. På nära håll ser man dock suddigt, eftersom ljuset fokuseras för långt bak för att linsen ska kunna få brytningspunkten till retina.

Hela 80% sägs gå runt med översynthet i någon grad. Unga människor upplever sällan långsyntheten som något problem, istället tycker de att de ser väldigt bra. Detta gäller åtminstone så länge hyperopin är av lätt till måttlig grad – då ser nämligen linsen till att genom sin ackommodation flytta bilden framåt tills den hamnar på retina. Är det ett svårare fall av översynthet blir linsen inte tillräcklig, då kan man istället behöva kontaktlinser för att kunna se skarpt.

Glasögon brukar dock inte bli nödvändiga förrän i medelåldern, då linsen börjat bli stelare och sämre på att ackommodera (justera mellan syn på avstånd/nära håll). Glasögonlinserna mot översynthet är konvexa, vilket gör att bärarens ögon ofta ser större ut än normalt. För att korrigera hyperopi kan man behandla med ögonlaser, såsom LASEK/ELSA och LASIK. Dessa metoder ger bäst resultat vid måttlig översynthet. Även ICL och CLE kan användas, där ICL passar bättre för en person med måttlig till hög grad och CLE för någon som har börjat bli lite ålderssynt.

2 comments

  1. Hur kan man märka att man kanske har ett synfel fast man också upplever att man ser bra? Är det bättre att försöka skaffa glasögon tidigt och skona ögat eller tränar man ögat om man inte använder glasögon fast man har ett litet synfel?

    1. Om man har ett synfel skall det i princip korrigeras om man har obehag av problemet. Detta kan dock skilja sig något åt beroende på vilket synfel det gäller – gå till en optiker för bedömning om huruvida det skall korrigeras eller inte!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *