Närsynthet

Vid närsynthet, myopi, ser man närliggande saker bra men sämre på distans. Istället för att som normalt bryta bilden precis på näthinnan, fokuseras avlägsna objekt istället framför näthinnan. Detta vittnar om en för lång ögonglob. Närsyntheten mäts i dioptrier, måttenheten för en lins ljusbrytande förmåga, där siffran avgör hur starkt korrektionsglas som behövs för att bilden på retina ska bli normalskarp.

Detta synfel uppkommer många gånger redan i tonåren, och stabiliserar sig runt 20-årsåldern. Den främsta orsaken till uppkomsten av myopi är ärftlighet. För att försöka förebygga närsynthet kan man använda läsglasögon eller dylikt som låter muskler i ögat slappna av, och därmed minskar den ansträngning ögat behöver göra för att fokusera.

Har man väl drabbats så består behandlingen ofta i laser eller linskirurgi, till exempel LASIK och LASEK/ELSA respektive ICL och CLE. De förstnämnda passar bäst vid lätt till måttlig närsynthet, medan ICL passar för alla grader inklusive grav myopi. Är man lite äldre och har drabbats av presbyopi, innebär en lätt myopi på det att man faktiskt ser bättre på nära håll än vad man hade gjort annars. Dock är synen på långt håll fortfarande dålig. För personer med kombinationen av ålderssynthet och närsynthet kan  CLE vara att rekommendera.

8 comments

  1. CLE går till så att man öppnar upp hornhinnan med ett litet snitt, tar ut den naturliga linsen och ersätter den med en konstgjord dito. Vid ICL placerar man istället den syntetiska linsen framför den kroppsegna.

 1. Jo jag undrar hur det kan komma sig att många synfel uppstår först på senare år, eller ja, när man blivit kanske 20 eller äldre. Inte de fel som beror av ålder förstås, men t.ex. närsynthet?

  1. Hej! Den främsta orsak som gör att just närsynthet kan uppkomma lite senare i livet, är genetiska faktorer.

 2. Jag har glasögon idag för närsynthet. på senare tid har jag behövt ta av mig glasögonen för att se på nära håll. Är det progresiva glas jag ska ha då eller är det en onödig kostnad när en del av glaset inte behöver någon styrka?

  1. Hej Monica!
   Detta beror lite på hur gammal du är. Linsen i ögats åldras hela tiden och minskar sin flexibilitet, vilket gör att vi inte längre kan ställa om från långt till nära håll. Detta kan börja märkas i 40-50 årsåldern. Är man yngre kan det bero på att att du har för starka glas (din närsynhet har minskat) som gör att det blir jobbigt på nära håll med glasögonen på. När ögats lins åldras hjälper progressiva glas till att korrigera närseendet. Du bör boka tid för en synundersökning, för att veta alldeles säkert vad som gäller!
   Lycka till!

 3. Förlåt om jag låter elak, men ögonindustrin, optiker och ögonläkare samt alla andra har fått ögonen helt om bakfoten – speciellt synfel.

  1. Hej!
   Synfel är något mycket individuellt som kan vara svårt att ge generella råd kring. Vad tråkigt om du har gjort dåliga erfarenheter i mötet med ögonläkare och andra! Tänk på att du aldrig ska behöva nöja dig med en halvbra lösning för dina ögon, utan alltid har rätt till en second opinion och kvalificerad vård.
   Lycka till!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *