Astigmatism

Astigmatism innebär att hornhinnan är oregelbunden och äggformad, och/eller att linsen har en skev och ojämn krökning. Detta medför att ljuset som kommer in i ögat inte kan fokuseras lika mycket i alla plan, då man plötsligt har två olika fokus inne i ögat att ta hänsyn till. Man kan då se suddigt både på långt och nära håll, få huvudvärk och känna att ögonen blir ovanligt ansträngda. Eftersom ljusets strålar bryts till skilda punkter blir synintrycken dunkla och ”spöklika”.

Astigmatism förekommer ofta i kombination med myopi eller hyperopi. Misstänker man ärftlighet inom en familj, som i de fall där flera i en syskonkull är astigmatiker, bör man låta även yngre familjemedlemmar undersökas av en ögonläkare. Har ett litet barn fått brytningsfelet är det nämligen väldigt viktigt att upptäcka det, då synutvecklingen på det drabbade ögat kan försämras och orsaka en permanent synnedsättning. Ju tidigare detta upptäcks, desto bättre.

Astigmatism kan korrigeras med glasögon, linser eller kirurgi. Väljer man något av de förstnämnda alternativen är det speciellt utformade glas som krävs, slipade i en specifik vinkel. Dessa provas ut hos och ordineras av en optiker. Annars kan behandlingen bestå av laser, såsom LASEK / ELSA och LASIK. Astigmatism går också, i likhet med andra vanliga brytningsfel, att korrigera med ICL och CLE. Dessa linsoperationer är vanligast om det är ett gravt synfel man lider av.

4 comments

  1. Misstänker man ärftlighet inom en familj bör man låta även yngre familjemedlemmar undersökas av en ögonläkare. Det är nämligen väldigt viktigt att upptäcka detta synfel i tid, då synutvecklingen på det drabbade ögat kan försämras och orsaka en permanent synnedsättning. Ju tidigare astigmatism upptäcks, desto bättre!

 1. Min son, 6 år, påpekar sen ett par veckor tillbaka helt plötsligt att ”allt är litet”… det händer flera gånger om dagen att han säger så…
  Kan det vara brytningsfel?

  1. Hej Nina!
   Det skulle det kunna vara. För att vara på den säkra sidan och göra något i tid, kontakta en optiker!
   Lycka till!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *