Ålderssynthet

Ålderssynthet, presbyopi, innebär att linsen med åren har blivit mindre flexibel. Den stelnar sakta men säkert till, vilket gör att den får svårare att anta en rundad form och ackommodera. Hos ett friskt öga ligger fjärrpunkten, den punkt fram till vilken man kan se en skarp bild, på ett mycket stort avstånd. På samma sätt ligger närpunkten, den punkt från och med vilken man kan börja se en skarp bild, på ett mycket litet avstånd. Ju äldre man blir, desto längre fram flyttar närpunkten – ibland kan man få svårt att se skarpt på hela 1,5 meters håll.

En liknande försämring av ackommodationsförmågan kan också dyka upp längre ned i åldrarna, men kan då bero på saker som läkemedel snarare än åldersfaktorn. För att korrigera synfelet använder man läsglasögon. Ju äldre man blir, desto högre styrka brukar man behöva på sina glas. Blir de för starka måste man hålla det man läser onaturligt nära ögonen, så när man provar ut sina läsglasögon bör man känna efter vilket läsavstånd som känns bäst.

Ålderssynthet kan också behandlas med CLE, där ögats naturliga lins tas ut och ersätts av en konstgjord. Synen blir skarp både på avstånd och på nära håll, och man kan sluta behöva glasögon helt. Den enda skillnad mot en välfungerande naturlig lins som man eventuellt kan komma att märka av, är en reflex som ibland kan ses i den nya linsen. Denna typ av behandling ger bäst resultat om man opererar båda ögonen.

2 comments

    1. Ålderssynthet orsakas av att linsen med åren har blivit mindre flexibel. Den stelnar till allt mer med åren, vilket gör att den får svårare att anta en rundad form och ackommodera korrekt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *