Röda ögon

Att drabbas av röda ögon är oftast något ofarligt som går över av sig självt, men det kan även finnas allvarligare orsaker. Exempel på saker som kan leda till röda ögon är allergi, inflammation, torra ögon, att ett främmande föremål kommit in i ögat, starkt ljus eller att ett litet blodkärl i ögat har brustit. Det sistnämnda kan låta värre än det faktiskt är. Ett blodkärl kan spricka spontant eller på grund av en kraftig hostning / nysning.

Eftersom de små kärlen sitter under den bindhinna som ligger an emot ögonvitan, kan den blodutgjutning som bildas lägga sig över hela eller delar av ögonvitan. Detta påverkar inte synen. Även en vagel, det vill säga en infekterad talgkörtel i ögonlocket, kan irritera ögonen och göra dem röda.

En lite allvarligare faktor som kan orsaka röda ögon är keratit, inflammation i hornhinnan. Då är det inflammerade ögat rödsprängt, och ofta syns en liten rodnad på bindhinnan. Keratit kan orsakas av ett sår eller en infektion, exempelvis kan herpes ge keratit. Även inflammation i regnbågshinnan, irit, kan ge röda ögon. Till symptomen räknas förutom röda ögonvitor kraftig smärta, ljuskänslighet och försämrad syn. Liknande symptom fås vid akut grön starr / akut glaukom. Då är det intraokulära trycket förhöjt, vilket även gör att det drabbade ögats pupill är större än normalt. Som namnet antyder är det viktigt att söka vård så fort som möjligt, för att undvika synnedsättning så långt det är möjligt.

Vad kan man då göra för att få bukt med det röda i ögonen? För att bli av med lättare irritation räcker det ofta med att låta tiden ha sin gång. Smink, långvarigt bildskärmsarbete och miljöer med mycket rök eller torr luft är påfrestande för ögat och bör därför helst undvikas. Hemma kan man prova att lindra sina besvär genom att skölja ögonen med koksaltlösning eller ljummet vatten. Finns det klibbande var i ögat tvättas det enkelt bort med en fuktad bomullstuss. Har man däremot fått in något frätande i ögat ska man genast skölja det i rikligt med vatten under cirka 15 minuter, och sedan kontakta sjukvården.

Vid bindhinnekatarr brukar det räcka med att dagligen tvätta av ögonlock och fransar med ljummet vatten. Är ögat mycket irriterat och varigt kan besvären snarare bero på en bakterieinfektion – i sådana fall är en läkarundersökning att föredra. Keratit behandlas olika beroende på vad som har orsakat inflammationen. Är det ett föremål som kommit in i ögat så avlägsnas det givetvis, medan man i fall av infektion ordineras läkemedel. Får man istället diagnosen irit omfattar behandlingen dels antiinflammatoriska ögondroppar, dels pupillvidgande droppar som förhindrar att iris växer fast i ögats lins. Akut grön starr kräver läkemedel som snabbt sänker trycket i ögat till mer en normal nivå.

12 comments

  1. Röda ögon på fotografier är ett vanligt men väldigt intressant fenomen. Det uppkommer när en fotoblixt, som är placerad för nära kameralinsen, används i låg belysning. Vad som händer är att blixtens ljus är alltför snabbt för att pupillen ska hinna slutas, vilket leder till att en stor del av detta starka ljus går in i ögat genom pupillen. Där reflekterar det den inre ytan i ögats bakdel, och går ut igenom pupillen igen. Detta reflekterade ljus fångas upp av kameran.

   Den röda färgen fås huvudsakligen av den rikliga mängden blod i choroidea, som ligger bakom näthinnan och försörjer ögats bakre del. Ögat innehåller dessutom flera pigment som absorberas i ljus av kort våglängd, och därmed bidrar något till denna optiska effekt. Mängden rött ljus som strålar ut från pupillen beror på hur mycket melanin man har i lagren bakom näthinnan. Ljushyade människor med blå ögon brukar ha ganska lite melanin där, och får lättare ”röda ögon” än mörkhyade med bruna ögon.

 1. Hur länge kan det anses ofarligt att ha röda ögon? Om man haft det i ett par-tre dagar, ska man kolla upp det hos läkare då eller vänta längre?

  1. Hej!
   Ja, på apoteket finns en rad receptfria läkemedel mot röda och irriterade ögon. Bland annat ögonskölj, våtservetter och ögonsalva. Hur exakt tar sig dina besvär uttryck? Gå till apoteket och rådfråga personalen, så kan de hjälpa dig vidare utifrån just dina symptom!
   Lycka till!

 2. Hej! Jag har haft kraftigt röda ögonvitor (båda ögonen) i snart en månad. Jag bytade förra veckan till apotekets sminkborttagning – fall i fall det var problemet. Jag har även droppat mina ögon i en vecka men ögonen är lika röda! Jag har absolut inga besvär med ögonen, de är inte torra, kliar inte, varar sig inte och jag har ingen smärta. Bara det att de konstant är väldigt röda. Dock är ögonvitan endast röd i det området som syns när man har ögat öppet normalt, ögonvitan under ögonlocket är vit. Hjälp!

  1. Hej Isabelle!
   Röda ögonvitor kan ha flera olika orsaker. Allergi, linser och smink är några av dem – tänk efter om något av detta skulle kunna passa in på dig. En annan möjlighet är att ett litet blodkärl i ögat har brustit. Detta är ofarligt och medför inte några synbesvär. Beroende på vad som är orsaken i ditt fall finns olika behandlingsalternativ, men att hålla upp med smink och byta kontaktlinser är bland de saker du bör prioritera högst. Låt ögat få en chans att återhämta sig så går det förhoppningsvis över av sig själv!

 3. Hej! Jag har under lång tid haft små röda synliga blodkärl i ögonen. De liksom i utkanterna av ögonen och syns väldigt mycket eftersom de är en väldigt stark röd färg. Är det farligt? Vad kan det bero på och borde jag kontakta vårdcentralen? Tacksam för svar!!

  1. Hej Filippa!
   Att ögonen ser röda ut beror på att små blodkärl i bindhinnan har brustit eller vidgats. Detta är oftast ofarligt och brukar gå över av sig självt. Har du torra ögon finns speciella droppar som underlättar. Om du får en akut värk i ett rött öga, i kombination med synnedsättning eller ökad ljuskänslighet, ska du söka akut vård.
   Tack för din fråga!

 4. Hej! Jag har haft ett rött öga i en dag nu! Många röda små blodkärl är tydliga i mitt högra öga, men inget känns irriterat. Vad kan jag göra?

  1. Hej Felicia!
   Tack för din fråga. Röda ögon kan ha olika orsaker, som mekanisk irritation eller trötthet. Det du bör göra är att låta ögat vara ifred, eventuellt skölja med vanligt vatten om det känns bra. Märker du att din syn blir påverkad ska du uppsöka läkare.
   Lycka till!

 5. Hej! Jag har haft en massa röda sträck i ögonen i ca 1 år nu och det går ALDRIG bort. De ser skit fult ut eftersom att jag dessutom har jätte jätte stora ögon vilket gör att det ser mera fult ut.

  Det är så himla irriterande eftersom att ja brukade få beröm av tjejer men ej nu på grund av de här jävla röda blod ådrerna i ögonvitorna, HJLÄP!!!!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *