Torra ögon

Torra ögon är ett exempel på hur en annan sjukdom, i detta fallet den reumatiska åkomman Sjögrens syndrom, kan drabba ögonen. Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar angriper egna vävnader som exempelvis lederna. Vid Sjögrens syndrom är det vissa av kroppens körtlar som blir inflammerade, något som framför allt yttrar sig i form av torra ögon och muntorrhet.

Ögonen svider och kan kännas brännande eller grusiga. Ibland kliar de och de kan bli ljuskänsliga – allt detta på grund av försämrad tårproduktion. Irritationen gör att ögonen rinner, men eftersom de ämnen som ska ”smörja” saknas så svider det ändå.

Torra ögon måste dock inte bero på Sjögrens syndrom. Andra orsaker kan vara torr, varm, dammig eller rökig luft, brist på tårvätska eller felaktig sammansättning av denna, läkemedelsbiverkning eller inflammation av ögonlockets kanter. Klicka på länken för att läsa en mer utförlig artikel om andra orsaker till torra ögon.

För att få bukt med torra ögon bör man försöka undvika att vistas i miljöer med dålig luft, och inte heller arbeta för länge framför en skärm då detta tenderar att torka ut ögonen. Glasögon kan verka lindrande eftersom de bibehåller en fuktig miljö framför ögat. Lättare torrhetsbesvär kan behandlas med tårersättningsmedel som finns på apoteket. Behöver man använda dropparna ofta ska man satsa på ett preparat utan konserveringsmedel då det kan verka irriterande på ögats vävnader. Det kan också vara en fördel att välja droppar i gelform, eftersom det stannar kvar längre på ögat.

4 comments

  1. Hej! Börja med att undvika miljöer med dålig och torr luft, vilket gärna torkar ut ögonen. På apoteket hittar du tårersättningsdroppar – prova dessa metoder innan du hör dig för med en läkare!

 1. Hejsan om man fått små vätskefyllda blåsor ca 1mm stora på vattenlinjen av ögat vad är detta och vad beror det på? De skaver lite i ögat.

  1. Hej Sandra!
   Detta skulle kunna vara en inflammation i ögats bindhinna, något som är vanligt bland kontaktlinsbärare. Det kan också ha samband med en förkylning. Hör dig för på apoteket – ögondroppar skulle kunna vara dig behjälpligt.
   Lycka till!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *