Skelning (strabism)

Skelning kallas även strabism, och uppstår på grund av en rubbning i ögonens ställning och samverkan med varandra. Ögonen är inte parallella, vilket gör att samma bild projiceras på olika ställen på näthinnan i de båda ögonen. Det sätt som ögat avviker på avgör typen av skelning: man kan skela inåt, utåt, uppåt eller nedåt.

Anledningen till att man drabbas av skelning beror av olika faktorer. Vad som händer är att förmågan att ändra ögats brytkraft för att kunna se skarpt (ackommodera) är störd, och den inverkan det har på ögonaxlarna gör att det ena ögat dras mer åt ett håll än det andra. Inåtskelning (esofori) börjar i 2-5-årsåldern och då ofta i kombination med översynthet/hyperopi. Utåtskelning (exofori) hos barn kan tvärtom bero på en närsynthet/myopi som inte har behandlats. Skulle skelningen uppstå i vuxen ålder är det troligen på grund av en skada eller förlamning av ögats muskulatur.

Risken med skelning är att barnets synutveckling stannar upp och eventuellt går tillbaka. Detta blir nämligen följden av att ögats synimpulser, som i normala fall ska registreras av syncellerna för att sedan fara vidare till hjärnan, hålls tillbaka på grund av skelningen. Ju mindre barnet är, desto större är risken för denna slags hämning. Uppstår skelning hos ett större barn eller en vuxen, har synen redan utvecklats färdigt och är mer stabil. En följd kan då istället vara försämrad bedömning av avstånd på nära håll.

Om strabism uppstår ska man alltid se till att undersökas av en ögonläkare. I första hand försöker man då åtgärda synfelet med glasögon, men hjälper inte det kan operation vara en möjlighet. I så fall flyttar man ett eller flera muskelfästen relaterade till ögonen, så att de ska hamna i en rakare position. Hos små barn kan man förhindra en hämning av synutvecklingen genom att sätta en lapp för det friska ögat. Det gör att det skelande ögat tvingas arbeta, vilket leder till att synutvecklingen kommer igång och synen så småningom blir likvärdig på båda sidor. Denna typ av behandling är dock endast ett alternativ upp till sjuårsåldern – efter det anses synen vara färdigutvecklad och inte längre påverkbart.

65 comments

  1. Ja, det går. Vid en operation försvagar man vissa ögonmuskler och förstärker andra. Skelningsoperationer görs exempelvis när skelningen är socialt besvärlig och patienten därför vill opereras. Operation kan också vara aktuellt när skelningen ger dubbelseende och andra besvär.

 1. Hej jag opererades för min skelning för ca 4 år sedan, dessutom ser jag dåligt på samma öga. Jag Kan inte ha glasögon för det finns inga glasögon som är för personer som skelar utåt. Så glasögon är ett problem eftersom att skelningen blir värre med glasögon. Nu har jag märkt att synen blivit sämre och skelningen är tillbaka. Finns det någon lösning alls? för de sa att det inte finns glasögon som passar mina synfel på det ögat!

  1. Det kan nog gå att korrigera synfelet på ditt skelande öga, ev med hjälp av prisma. Det går dock inte att med glas ”ställa rätt” ditt öga. Om du skelade som barn går det inte heller att garantera att man får upp en lika bra synskärpa som på ditt bästa öga.
   Det bästa vore om du bokade en synundersökning så att en optiker kan se vad du har för synfel. Då kan man lättare förstå vad som orsakar dina besvär.
   Lycka till!

 2. hej!som barn har jag haft glasögon med lapp då båda ögonen skelade inåt (är närsynt oxå) har ingen dubbelseende men inåtskelning finns kvar, mycket synbar på vänstra ögat (blir sämre utan glasögon).
  tycker ni att det skulle gå att korrigera med operation? (jag är 29 år)

  1. Hej Helena!
   Tack för din fråga. Eftersom ditt ärende är av en så specifik natur vore nog det bästa i ditt fall att gå och träffa en optiker. På så vis kan han eller hon ta sig en titt, väga in din ”historia” och utifrån det ta ställning till vad som bör göras.
   Lycka till!

 3. Hej! Jag ser sämre med höger öga än med vänster. Som barn fick jag glasögon pga översynthet men de användes bara vid läsning. Min syn har inte försämrats som vuxen men höger öga skelar numera lätt i en del situationer, tex vid bilkörning då jag känner mig trött. Jobbigast är dock att skelning uppstår vid tex konversation då personen i fråga befinner sig mer än ungefär två meter från mig. Går detta att åtgärda och innebär det isåfall någon kostnad?
  Tack på förhand!
  Åsa

  1. Hej Åsa!
   Skelögdhet hos vuxna är inte så ovanligt som du kanske tror. Utlösande faktorer kan vara mycket arbete framför datorskärmar, stress eller liknande. Ofta behöver skelningen behandlas, så därför bör du uppsöka en ögonmottagning för en undersökning. Behandlingen beror på orsaken till dina besvär – eventuellt kan muskelavslappnande medel bli aktuellt.
   Lycka till!

 4. Hej! Har upptäckt att jag skelar, med mitt vänstra öga, uppåt. Har nyligen fått glasögon, fick reda på att jag hat brytningsfel på samma öga som skelar. Tycker även att skelningen blir värre när jag sovit dåligt och även om jag är onykter. Beror skelningen på att jag fått sämre syn eller är detta bara något tillfälligt då jag på senaste tiden vart mycket trött? Är dålig på att använda mina glasögon, då min optiker endast tyckte jag behövde dem när jag tittade på tv eller körde bil. Men försvinner skelningen ifall jag använder dem helt? Eller skaffar linser? (Är 21 år)
  Tack på förhand! 🙂

  1. Hej Frida!
   När skelning uppstår hos vuxna är det viktigt att fastställa vad orsaken är, då detta avgör vilken behandling som blir aktuell. Det kan röra sig om en övergående cirkulationsrubbning, eller påverkan på ögonmuskulaturen. Sök därför upp en optiker eller ögonmottagning och be om hjälp.
   Samtidigt kan du se till att använda dina glasögon, då dessa faktiskt kan minska besvären.
   Lycka till!

 5. Hej

  Jag skelar med mitt vänstra öga. Det hände mig sen jag föddes. Jag skelar utåt när jag är trött och inåt när jag kollar på nåt som är nära mig. Vad ska jag göra för att bli av med skelningen. Det på verkar mitt självförtroende

  1. Hej Hassan!
   Du kan göra en mindre operation, där man justerar ögonmusklernas läge. Man ”drar rätt” den muskel som är för slapp, och som orsakar skelningen. Hör dig för med din läkare!
   Lycka till!

 6. Hej!
  Vet ej om jag kan ställa en fråga här, eller om man ska kommentera en fråga?

  Chansar!

  Jag har sedan barndomen (ca fem år) en inåtskeling. Opererades för detta när jag var 13 år med i mitt tycker bra resultat. Haft en liten obetydlig inåtskelning som inte stört mig varken fyskikt eller kosmetiskt, ingen har lagt märke till det. Men, sedan ca ett år så har jag vid trötthet besvärats av dubbelseende. Och nu har jag helt plötslig fått en betydande utåtskelning! När jag är trött eller anstränger ögonen eller ser på långt håll utan något specifikt att fixera blicken vid, så pekar ögat åt sidan, utåt.
  Alltså, när jag ser på nära håll skelar jag lite inåt, och på långt håll väldigt mycket utåt.
  Mina synbesvär började med att jag fick en större pupill och värk bakom det skelande ögat (om det kan ha ett samband). Genomgick flera undersökningar utan att man fann något avvikande. Sedan har alltså det här dykt upp. Har även sjögrens syndrom med väldigt torra ögon emllanåt.
  Sedan det började så har det kommit och gått i perioder.

  Skulle jag kunna få en kommentar gällande detta, vad det kan bero på och hur jag kan göra så vore jag tacksam? Känner mig väldigt ”tjatig” på ögonmottagningen vid det här laget.

  Med vänlig hälsning

  1. Hej Alexandra!
   Att ha besvär med dubbelseende vid trötthet bör absolut åtgärdas. Detta är troligtvis något man kallar dold skelning (uppkommer vid trötthet), och om det sedan har utvecklat sig till en mer bestående skelning ska detta undersökas. Pupiller som har blivit olika stora och inte varit det tidigare ska alltid undersökas, samma gäller för värk i ett öga.
   Det går tyvärr inte att ge något exakt svar på dina frågor, eftersom de symtom du beskriver måste undersökas av en optiker. Eventuellt får du då remiss vidare till en ögonläkare.
   Lycka till!

  2. Hej Alexandra!
   Att ha besvär med dubbelseende vid trötthet bör absolut åtgärdas. Detta är troligtvis något man kallar dold skelning (uppkommer vid trötthet), och om det sedan har utvecklat sig till en mer bestående skelning ska detta undersökas. Pupiller som har blivit olika stora och inte varit det tidigare ska alltid undersökas, samma gäller för värk i ett öga.
   Det går tyvärr inte att ge något exakt svar på dina frågor, eftersom de symtom du beskriver måste undersökas av en optiker. Eventuellt får du då remiss vidare till en ögonläkare.
   Lycka till!

 7. Hej!
  Jag föddes med grav skelning inåt och har gått igenom allt med lapp och olika glasögon och vid 6 år så opererades jag. Nu har jag börjat skela igen,(jag är 23år) fast utåt. Det ser väldigt konstigt ut. hade inga andra synfel när jag kollade senast. Går det att göra något åt detta?
  Mvh Johanna

  1. Hej Johanna!
   Vilken behandling som krävs beror på vad orsaken till din skelning är. Det kan räcka med att injicera muskelavslappnande medel, eller så kan en operation av ögonmusklerna vara nödvändig. Rådfråga din optiker för att få reda på vad som gäller just dig!
   Tack för din fråga och lycka till!

 8. Hej.
  Jag ska göra en skelningsoperation snart men fick sedan läsa att någon hade fått problem att ha linser pga ärr på hornhinnan. Kan detta uppstå? Och vad jag förstår så går de in vid sidan av ögongloben, alltså inte alls där linserna sitter !?
  Känner mig lite orolig för jag vill inte riskera att inte kunna ha linser.
  MVH My

  1. Hej My!
   Tack för din fråga. När du har gjort en skelningsoperation påbörjas omedelbart en läkningsprocess, precis som efter alla typer av kirurgiska ingrepp. Denna läkning resulterar så småningom i ett ärr, vilket också innebär att den ökade infektionsrisken återigen är normalhög. Det innebär också att det går bra att använda linser igen – dock med samma förutsättningar som gäller annars (noggrann hygien samt uppmärksamhet på eventuella irritationer i ögonområdet).
   Lycka till med din operation!

 9. Hej! Jag skelar utåt med mitt vänstra öga, det är ett jätte stort problem just socialt o mitt egna självförtroende! Jag har ingen aning om vart jag ska söka hjälp för detta o vad en operation kan kosta.

  1. Hej!
   Tack för din fråga. Jag förstår att din skelning är ett problem för dig. Var du ska söka hjälp beror givetvis på var någonstans du bor, men bor du i en relativt stor stad är det oftast lätt att hitta specialister. I Stockholm finns bl.a. St Eriks Ögonsjukhus, med en mycket informativ hemsida i ämnet: http://www.sankterik.se.
   Angående kostnaden har jag svårt att svara på detta, då det kan variera från ställe till ställe. Men med tanke på hur mycket du verkar lida av din skelning, kanske detta är en utgift du trots allt bör prioritera…? Förutsatt att du över huvud taget har ekonomisk möjlighet, såklart.
   Jag önskar dig ett stort lycka till!

 10. Hej!
  Jag skelade med mitt vänstra öga som barn. Utåt. Opererade detta när jag var 17 år.
  Det blev bättre. Men nu på på sensommaren-hösten har skelningen kommit tillbaka mer och mer. Har även dubbelseende. Fruktansvärt jobbigt är det 🙁
  Har varit på Ögonmottagningen och gjort diverse undersökningar. Där dom även fann att skelningen är tillbaka och skulle behöva opereras. Men då är nästa problem. Finns nästintill ingen som opererar skelning på Norra halvan av vårt avlånga land. Så jag fick en Prismalapp på mitt högra öga i väntan på att en bra och erfaren doktor finns tillgänglig och kan ta sig an mitt fall.
  Lappen sattes på det högra för att få ögonen jämna. Det funkar. Men det är fruktansvärt jobbigt att vänja sig med denna Prismalapp. Hur lång tid kan det ta?
  Lappen håller 1 år. Innan dess hoppas jag verkligen vi få någon doktor till Umeå lr närliggande som kan hjälpa mig…..innan jag blir skogstokig!
  Jag satt 11 timmar i sträck nu sist på Ögonmottagningen. Dom sa att nu finns det ett rejält utförligt underlag för den doktor som skall operera. Men hoppas verkligen inte att det tar lång tid,för då måste man ju göra om alla undersökningar igen eftersom synen bara förvärras….

  1. Hej Linda!
   Vad tråkigt att du har fått detta problem att dras med. Skelning och dubbelseende är inte roligt för någon, framför allt inte om man har svårt att få tag i en behandlande läkare! Tyvärr är det omöjligt att svara på hur lång tid du ska behöva ha lappen, eftersom detta både beror på din synnedsättnings art samt omständigheterna kring när en läkare kan kopplas in osv. Mitt råd till dig är att verkligen ligga på dem på Ögonmottagningen, så att de förstår hur viktigt detta är för dig. Det får inte bli till något ”skrivbordsärende” som bara ligger i en hög bland andra! Ett annat alternativ är att söka dig nedåt landet för en second opinion och på så vis hitta en tillgänglig läkare.
   Stort lycka till!

 11. Hej! Jag är närsynt på båda ögonen, och har en latent utåtskelning på det högra ögat. Börjar märka av skelningen mer och mer och undrar lite kring riskerna med att operera.. Blir ögonens funktion normal efter operationen? Dvs, det går att titta åt alla håll men skelningen försvinner? Eller försvagas muskulaturen så pass att det inte går att ”snegla” med det opererade ögat heller? Tacksam för svar.

  1. Hej!
   Ögonen har sex yttre muskler vardera, som fäster på själva ögongloben. För att operera ett skelande öga rakare förstärker man vissa ögonmuskler och försvagar andra. I de flesta fall opererar man det skelande ögat. Ögonens rörelsevidd ska bli normal även efteråt, då man justerar ”relativt”. Tänk på att skelningsoperationen påverkar inte synskärpan, så behöver du glasögon innan behöver du även det efteråt.
   Tack för din fråga!

 12. Hej! Jag har börjat skela på det högra ögat i höjdled, inte så att det syns, men jag besväras väldigt mycket av det då jag ser dubbelt. Ändå säger ögonläkaren att skelningen är för liten för att operera, och ingen har lyckats ge mig glasögon som fungerar då skelningen varierar beroende på vart jag tittar. Tittar jag till vänster eller nedåt ser jag mycket mer dubbelt än om jag tittar rakt fram eller till höger. Att se dubbelt är väldigt jobbigt, jag har t ex inte läst en bok på 6 månader, för det är helt omöjligt, och ändå får jag ingen hjälp. Kan man verkligen inte göra något alls. Skelningen har jag fått efter att behandlats mot för hög ämnesomsättning.

  1. Hej Lena!
   Tack för din fråga. Det låter som att detta är ett stort problem för dig, vilket är helt förståeligt. Om jag vore du skulle jag använda min rätt till en så kallad second opinion, och konsultera en annan läkare/optiker. Var noggrann när du beskriver dina besvär, rikligt med information och detaljer kan ibland ge möjligheter man kanske inte först kommit att tänka på.
   Stort lycka till!

 13. Hej!
  Har en medfödd inåtskelning sedan födsel på vänstra ögat. Som barn lyckades jag inte framgångsrikt använda lapp för ögat, vilket nu resulterat i att synen blivit kraftigt reducerad och ögats fungerar helt inte utan jag använder enbart mitt högra och det vänstra är bara stilla oavsett vilket håll jag tittar åt. Om jag skulle utföra en skelningsoperation, skulle ögat få lättare att följa med åt olika håll, trots att synen inte kan vara mer än 10% på ögat? Eller skulle den enda effekten vara att det ”rätas upp” och det ser mer normalt ut framifrån så att säga?

  Tack på förhand!

  1. Hej Per!
   En skelningsoperation fungerar på så vis att man rätar upp de 6 yttre muskler som fäster på ögat. Synskärpan påverkas med andra ord inte. I teorin borde även ditt icke-seende öga få lättare att följa med åt olika håll – men för att vara på den riktigt säkra sidan bör du definitivt konsultera med en optiker i frågan.
   Tack för din fråga!

 14. Hej,
  Jag har problem med dubbelseende och har prismakorrigering i mina glasögon sedan 1 1/2 år tillbaka. Enligt ortopist beror dubbelseendet på dold skelning. Trots prisma har jag ändå stora problem med dubbelseendet. Kan inte läsa en bok längre, ögon orkar inte och texten går bara ihop. Gatu/väg skyltar kan jag inte läsa, texten bara hoppar och gungar. Detta gör vardagen väldigt jobbig för mig och gör att jag mår dåligt. Jag undrar om det går att operera dubbelseende? Enligt ortopist går det inte, jag skelar för lite. Har aldrig träffat ögonläkare för detta. Har 2.5 i prismaglas på båda ögonen. Kan även nämna att jag har Sjögrens syndrom, så i princip ingen tårvätska gör inte saken bättre.

  1. Hej Åsa!
   Tack för din fråga. Visst går det att operera dubbelseende! Din ortopist har gjort sin bedömning, men eftersom det inte är han/hon som i så fall ska utföra operationen behöver du ju ändå konsultera en ögonläkare. Gör det, få en undersökning och se vad läkaren säger!
   Lycka till!

 15. Hejsan
  Jag är en 17årig tjej som skelar med mitt högra öga inåt och undrar om jag skaffar linser försvinner skelögdheten då?
  Sen hur stor chans är det att en ögonoperation kan gå snett ifall man vill göra en?

  1. Hej Angelica!
   Detta beror på orsaken till din skelning – om det är en okorrigerad långsynthet som ligger bakom kan linser faktiskt hjälpa. Har tyvärr inga siffror på risken att en ögonoperation går snett, men även om varje operation innebär en risk har läkarna mångårig erfarenhet av att operera synfel. Ta en ordentlig diskussion med din läkare, för att få en realistisk bild av vad ingreppet innebär.
   Lycka till!

 16. Hej! Min dotter 4.5 år växelskelar och är översynt sedan 3 års ålder. Synen bedöms vara jämn mellan ögonen. Man vill inte operera då man vid op simulering sett att hon får dubbelseende. Man vill vänta och se. Hur vanligt är det att chansen verkligen ökar vad gäller att hitt en vinkel utan dubbelseende vid ökad ålder? Både jag och min pappa har opererats framgångsrikt. Borde inte vår dotter ha liknande problem och samma goda prognos?

  1. Hej Eva!
   Tack för din fråga. Syn och ögonfunktion är i viss mån ärftlig, men också till stor del individuell. Därför bör du kunna lita på vad din optiker säger vid undersökning. Om du ändå vill utforska andra möjligheter, tveka inte att skaffa en ”second opinion” hos en annan ögonläkare!
   Lycka till till dig och din dotter!

 17. Hej jag ska göra en skelningsopration men kan den komma tillbaka efter några år och kan skelningen då bli värre än vad den redan var. Tacksam för svar. Orolig 18 åring

  1. Hej Nathalie!
   Som med alla typer av operationer finns det alltid en risk för att någonting går fel och resultatet inte blir det önskade. Just vid en skelningsoperation kan skelningen också återkomma senare i livet, men detta är saker du bör gå igenom noggrant tillsammans med din behandlande läkare innan operationen ska ske. Prata om dina farhågor, ta reda på hur stora riskerna är etc.
   Stort lycka till!

 18. Hej.
  Fick plötslig dubbelseesnde för ca 5 år sedan som gick tillbaka nästan helt av sig själv efter någon månad. Det som återstår är långt åt ena sidan där jag ser dubbelt fortfarande. Fran 25 grader och ut till kanten av synfältet. Blir mer skelande ju längre mot kanten. Har vant mig vid detta, men detta skapar spänningar i nacken och axeln omedvetet. Skelningen är sådan att det vänstra ögat inte når hela vägen ut till vänster, utan får dubbelseende för högerögat klarar att röra sig längre åt vänster än vänsterögat.

  Är det för länge sedan det började för att åtgärda? Och då det inte är dubbelt i alla vinklar, utan enbart i horisontell riktning ut åt ena kanten, kan prisma lösa det då?

  Har extrem operationsskräck. Så det är egentligen inte något alternativ, tyvärr, om jag får välja.

  1. Hej David!
   Tack för din fråga! Dubbelseende och skelning är komplexa fenomen, vars förlopp och mekanismer kan vara svåra att förutspå. Prisma skulle kunna vara ett alternativ, men för att verkligen få koll på vad som gäller i just ditt fall bör du konsultera din optiker. Då kan han/hon titta på dina ögon och väga in andra faktorer, inklusive din operationsskräck, för att komma fram till bästa möjliga behandlingsalternativ.
   Stort lycka till!

 19. Hej!!
  Jag har fått dubbelseende efter att jag ramlade i dec och fick en kraftig hjärnskakning då jag slog höger sida av huvudet i marken/isen.. De sa det skulle gå tillbaka för de hittar inget fel i ögat, var hos en ögondoktor..Det är som att höger öga inte kan vara still när jag fokuserar på nåt längre bort än några meter. Samt att titta till vänster om mitten/rakt fram, går knappt, då börjar det bli dubbelt igen…Har svårt att se vänster utan att se dubbelt då på alla sorts avstånd….det nästan smärtar lite i muskelaturen i höger ögat då det försöker hänga på vänster ögat när jag tittar åt vänster..Kan man göra nåt åt efter en sån här olycka?? Glasögon? operation? Snälla, svara gärna =) Mvh Maria

  1. Hej Maria!
   Tack för din fråga! Det kan absolut gå att rätta till din syn igen, du ska inte misströsta, men ärendets karaktär är av sådan art att det verkligen behöver tittas på igen av en ”verklig” läkare. Inte minst med tanke på hur problemen uppkom. Sök hjälp hos en ögonläkare igen, och tveka inte att prova en annan om du inte var helt nöjd med din första!
   STort lycka till!

 20. Hej! För ca 3,5år sedan blev jag sparkad av en häst i huvudet,detta resulterade bla i en ögonbottenfraktur som behövde operation.man opererade in en ”plastbit” under ögat för att hålla det på plats.efter detta fick jag problem med dubbelseende vilket korrigerandes med prisma 3. Nu i januari lyckades jag slå i hörnet på en plexiglas skiva precis under ögat(riktigt hårt). Dubbelseende har sedan ökat drastiskt och är idag uppe i 33prisma,finns inte längre mer att sätta dit. Jag är personligen övertygad om att plastbiten rört på sig eller tagit skada som i sin tur orsakar detta. Jag har gjort massa undersökningar på ögon i Falun,men dem har inte kommit på orsaken till skelningen. Senaste 10dagarna har det ökat 10prisma 10prisma/dag. Som ni kanske förstår så är detta fruktansvärt jobbigt och jag funderar på om ni vet någon i sv

  1. Hej Martin!
   Tack för din fråga. Tyvärr kan jag inte hänvisa dig till någon specifik person som är expert på sådana fall, men beroende på var du bor finns olika ögonkliniker runtom i landet att söka sig till för en ”second opinion”. Du kan också leta i utlandet, om du upplever att kompetensen känns högre eller mer specialiserad där.
   Stort lycka till!

 21. Hej!
  När jag var liten så föddes jag med dålig syn för när jag var liten så rann mitt öga hela tiden på höger ögat så nu så tror jag att jag har utåt skelning och närsynt för när jag kollar nära på mitt öga så åker höger öga åt höger och jag ser inte dubbelseende och jag har fått remiss hos ögonspecialist kan man blii opererad ?

  1. Hej Josefine!
   Det är omöjligt att bestämma utan att ha sett dina ögon, men om det är skelning du lider av kan en operation bli aktuell. Detta får du diskutera och avgöra i samråd med den ögonläkare du remitterats till. Tveka inte att ställa alla frågor du har så att du får rikligt med information och kan ta ställning till vad som bör göras!
   Stort lycka till!

 22. Hej! Jag har genomfört en skelningsoperation för 1 vecka sedan och läkningen ska vara på god väg enl. ortoptisten vid återkoll. Då jag är elitidrottare vill jag så snart som möjligt komma igång med träning igen efter en veckas total vila. Trots kontakt med två olika ortoptister har jag inte fått konkreta svar gällande vilken fysisk ansträngning jag kan utsätta mig för utan att riskera läkningen. I väntan på att få kontakt med kirurg el liknande testar jag att fråga här.
  Jag undrar vilka träningsformer jag kan göra under läkningen. Är styrketräning helt uteslutet? Eller träning som medför studs/hopp?
  Tacksam för svar!
  /Lisa

  1. Hej Lisa!
   Tack för din fråga. Efter en operation behöver kroppen alltid tid för återhämtning, men detta behöver inte innebära total fysisk inaktivitet. Samtidigt behöver inte träning innebära hård styrketräning, utan kanske kan du mjukstarta med andra former såsom simning, pilates, promenader osv? För att sedan i samråd med din ögonläkare börja med ditt vanliga idrottande när kroppen är på banan igen.
   Lycka till!

 23. Min 4 (snart 5) åriga dotter har för några månader sedan haft utåtskelning stundvis. Hon har besökt två ögonläkare och har idag fått fresnel-prisma på det öga som ibland skelar. Hon säger själv att hon ser dubbelt med prisman och hon vill inte använda den. Detta kan ju bero på ovana. Men det jag reagerade på var att det skelandet ögat skelar mycket kraftigare med prisman än utan. Utan ser jag stundvis ingen skelning men med glasögonen skelar hon riktigt kraftigt. Skall det vara så?
  Ögonläkaren har sagt att det efter prisma användningen blir operation. Är det nödvändigt? Jag tycker det hela känns olustigt eftersom hon redan minskat sin skelning naturligt. Kan man ha tilfällig skelning? Tacksam för svar!

  1. Hej Jessica!
   Hos riktigt små barn kan tillfällig skelning förekomma, men huruvida detta är fallet för din dotter är svårt att svara på. Det bästa du kan göra i nuläget är att hålla en öppen dialog med er ögonläkare, så att all information om hur/när din dotter skelar verkligen kommer fram. Du bör också informera om dina farhågor och förväntningar kring en eventuell operation. På så vis kan läkaren göra en rättvis bedömning av situationen, och därifrån (i samråd med dig) fatta bästa möjliga beslut.
   Stort lycka till!

 24. Hej!
  Jag har skelat sedan jag var liten och när jag var 13 år gjordes ett operation för detta. Idag upplever allt fler problem som jag tidigare inte har haft. Jag känner av/har ont i det opererade ögat nästan hela tiden, har börjat se dubbelt, suddigt och har huvudvärk ofta. Dessutom har jag problem när jag ska sova – då känns det som att något drar i ögat och att det ska ”fastna”. Jag har haft både samtal och undersökningar med min optiker och ortopist som även har pratat med skelningsteamet. Det enda som gjordes då var att ge mig ett par linser men jag upplever ingen förbättring. Dessutom går linsen i det opererade ögat ofta sönder. Är allt detta normalt? Vem ska jag vända mig till när jag känner att min ortopist inte tar mitt problem på allvar? Tacksam för svar!

  1. Hej Malin!
   Smärta och huvudvärk är symptom som absolut bör tas på allvar. Du behöver utnyttja din möjlighet till en medicinsk second opinion, dvs söka rådgivning/vård hos en annan behandlare. Det är viktigt att man har en bra kontakt med och känner förtroende för den man går till, så tveka inte att söka dig någon annanstans!
   Stort lycka till!

 25. Hej!
  Jag har under hösten märkt att jag fått allt sämre syn och vid synus noterades en skelning inåt på vänsterögat. Jag har fått prisma som fått ökas på efter hand då det verkar som om jag skelar mer och mer. Nu har jag prisma 8 och det verkar vara bra, men ögonen blir otroligt trötta och jag blir lätt illamående och yr om jag rör mig mycket. Brukar detta försvinna så småningom eller är det något man får räkna med även med slipade prismaglas? Undrar också hur det ska gå i mitt arbete eftersom det är synkrävande med finmotoriskt arbete i mikroskop (där jag tidigare har arbetat utan glasögon). Kommer det att funka med prismaglas?

  1. Hej Nina!
   Det är svårt att svara på med säkerhet, eftersom tillvänjningsprocessen kan vara väldigt individuell. Det framgår inte hur länge sedan det var du fick dina prismaglas, men ett tag i alla fall får man räkna med att behöva innan det känns ”naturligt” – eller så gott som. Det du bör göra, både angående ditt illamående och dina tankar kring jobbet, är att lyfta allt med din behandlande optiker/läkare. Då kan du undersökas och få svar utifrån vad som gäller just dig.
   Lycka till!

 26. Hej
  Jag är sedan 13 år närsynt och det blir barnsäkra och sämre. Använder linser och det funkar ganska bra. Sedan ca 7 år har jag börjat skela allt. Prisma ligger på 3 på dagarna och då funkar glasögon men på kvällarna då jag blir trött ser jag dubbelt medglsögon.
  Nu funderar jag på att operera min närsynthet. Min ”skelningsläkare” säger att om jag byter linser vid en operation så kan skelningen bli bättre. Det säger den läkare som ev ska operera mig att det ABSOLUT inte kan bli.
  Mina frågor är därför:
  1.Vad tror ni att ett ögonlinsbyte byte kan innebära för skelningen?
  2. Kan jag skaffa ett par ytterligare glasögon som har stakare prisma till kvällen ,då jag blir tröttare?
  3. Finns det andra bevisade sätt att få ordning på skelningen som tex ”ögonmassage” enligt kinesisk metod , eller akupunktur för att stimulera och aktivera musklerna?
  Tacksam för all hjälp jag kan få!

  1. Hej Boel!
   Tack för din fråga! Jag förstår att det blir svårt för dig när dina läkare ger motstridiga budskap. Det är tyvärr svårt att veta säkert på förhand, framför allt utan att ha undersökt och satt sig in i just ditt fall. Men stå på dig och ta upp frågorna gällande prismaglas med din optiker – detta bör inte vara lika lurigt att ta ställning till. Dryfta också dina funderingar om alternativa metoder – många läkare kan vara skeptiskt inställda till t.ex. akupunktur, men bör ändå kunna råda dig i frågan. Ögongymnastik som stärker ögonmusklerna är ju exempelvis en välbeprövad metod för att avvärja sk dold skelning!
   Stort lycka till!

 27. Hej!
  Jag gjorde en operation mot skelning 1 vecka sedan, jag undrar bara när man vanligast kan börja bära linser igen? Och hur vet jag att jag kan bära Linser igen? Sen en annan sak jag tänkte på vad angående smink.. När kan man börja sminka det opererade ögat igen? Vill komma tillbaka till arbetet och trott röd i ögat se fräsch ut.. Mvh Erika (svara gärna på mailen, så jag vet när jag får svar 🙂 )

 28. Hej,
  Jag har en dold skelning och använder sedan några år tillbaka prismor (endast en på varje öga). Skelningen startade efter att jag fick keratoconus (har opererats med intacs). Prismaglasögonen fungerar inte riktigt trots att styrkan stämmer. Jag har även en hård lins under mot kerayoconusen. Kan det vara bättre att bara ha prismor i mitt keratoonusöga?

  Mvh,

  Patrik

 29. Hej!
  Jag opererade mina ögon för skelning två gånger när jag var ca 2 år. Man fick på så vis bukt på skelningen. Har aldrig haft någon samsyn utan tittar bara med hö öga. Nu i vuxen ålder (30 år) har jag märkt att skelningen är tillbaka och det syns mer igen och jag störs av det då jag får anstränga mig för att fokusera blicken vilket lett till migrän. Var hos optikern som också noterade att skelningen var tydlig. Min fråga: Kan man göra om en ny operation nu i vuxen ålder? Och vilka kriterier styr? Finns det fler behandlingsalternativ? Stor oro över att inget kan göras! Med vänliga hälsningar Stina

 30. Hej!
  Jag föddes med en inåtskelning på höger öga. Opererade när jag 13, blev bra. Skelar dock när jag anstränger mina ögon eller är trött och då ganska mycket, men inte annars. Har svårt att läsa då skelningen börjar visa sig efter 15 min ungefär. Har fått prismaglas klistrat på mina läsglasögon, så får se om det hjälper. Min fråga är hur länge ska jag prova innan jag ger upp? Jag har provat i en vecka nu och det är ingen skillnad rent skelningsmässigt. Ska det funka på en gång eller hur lång tid brukar det ta? Funkar prisma alltid för skelningsbesvär? Mvh

 31. Hej!

  Jag har sedan tidig ålder haft en skelning i mitt vänstra öga vilket påverkar höger synfält. Sneglar jag åt höger ser jag nämligen dubbelt. Efter att ha konsulterat med läkare för drygt 8 år sen ( 10 års ålder ) konstaterades det att min skelning var för liten för att opereras. Jag har nu vant mig vid ett någorlunda begränsat synfält och har inga egentliga problem i övrigt. Något som dock bekymrar mig är det faktum att mitt huvuds position är vridet något åt höger då jag är avslappnad. Kan detta ha något att göra med min skelning och kan det påverka min övriga kroppshållning negativt. Tänker främst på obalans vid styrketräning.

 32. Har nyligen fått veta att jag har dold skelning. Inga problem generellt men märks då jag tittar på TV, inget dubbelseende utan ett visst obehag och att jag inte kan ”ställa in skärpan” riktigt. Blir mer uttalat vid trötthet och om jag tagit ett glas vin.
  Fått ordinerat prismaglas för att korrigera detta.
  Kan man träna upp ögat genom ögonträning? Om så är fallet – vad händer om man har prismaglas och skelningen förbättras genom träning? Kan man alternera mellan glasögon med och utan prismaglas?

 33. Hej jag har ett synfel på mitt vänstra öga och så skelar jag på mitt vänstra öga också. På vänster ögat har jag + 7.50 och på höger ögat 2.25. Mitt öga skelar när jag kollar på något långt bort, och jag gillar det verkligen inte. Jag vågar inte kolla någon i ögonen som står långt bort och det försämrar mitt självförtroende. Nu undrar jag om man kan operera bort skelningen när jag har ett sånt stort synfel.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *