Makuladegeneration

I mitten av retina sitter den gula fläcken (macula lutea). Där har vi massor av tappar och det är där vi ser som allra skarpast. Förändringar i den gula fläcken, vanligtvis orsakade av en hög ålder, gör att dessa synceller börjar förtvina. Följden av denna degeneration blir att det skarpa seendet (framför allt på nära håll) försämras. Denna försämring kallas makuladegeneration.

Makuladegeneration brukar sägas vara antingen torr eller våt. Den torra varianten är vanligast, och innebär att tapparna långsamt bryts ned så att en permanent synnedsättning fås. Symptom på detta kan vara att det dyker upp en suddig fläck mitt i ens synfält, och att man kan få svårt att känna igen ansikten på avstånd.

Vid våt makuladegeneration växer nybildade små blodkärl in under gula fläcken. De är känsliga och läcker blod och vätska, varpå retina svullnar och syncellernas funktion blir försämrad. Den här varianten av sjukdomen har ett snabbare förlopp, och behandlas den inte kan cellerna i macula lutea dö vilket gör att man blir synskadad. Symptomen kan bland annat vara att man ser raka streck som krokiga, och överlag blir bilden förvrängd. För att förebygga makuladegeneration kan man se till att hålla vikten, inte röka, äta en vitaminrik kost samt tänka på att hålla blodtrycket på en normal nivå.

2 comments

    1. Vid våt makuladegeneration försämras synen snabbt. Raka linjer uppfattas som krokiga och hela bilden kan bli sned och förvrängd. Som vid torr makuladegeneration kan det synas en suddig fläck i centrum av synfältet. Den drabbade får svårt att läsa och att känna igen ansikten på avstånd. Vid en snabb synförsämring bör man söka ögonläkare. Om förändringar av synen kommer mindre hastigt, sök en optiker. Om det behövs kan optikern sedan skriva remiss till en ögonläkare.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *