Ögonsjukdomar

Öga med kataraktÖgat kan, precis som resten av kroppens organ, drabbas av sjukdomar av olika slag. En vanlig orsak är stigande ålder, då ögonsjukdomar är en naturlig del av åldrandets process. Även yttre faktorer som bakterier och linser kan emellertid leda till besvär. I sådana fall är orsaken många gånger en bristande hygien.

Man brukar dela in ögats åkommor i: sjukdomar i ögats hjälporgan (till exempel vagel eller hornhinnesjukdom), sjukdomar i själva ögat (t.ex. grön starr och makuladegeneration), sjukdomar i ögats förbindelser med centrala nervsystemet (till exempel skelning), samt andra slags sjukdomar med påverkan på ögat (t.ex. diabetes och Sjögrens syndrom).

En ögonsjukdom ska diagnostiseras och behandlas av en ögonläkare. Vissa av sjukdomarna har ett aggressivt förlopp, men upptäcker man sjukdomen i ett tidigt stadium har man goda chanser att bli helt frisk. Den som får en plötslig synförändring bör söka hjälp hos ögonläkare så snart som möjligt, åtminstone inom ett par dagar. Behandlingen består ofta av laserbehandling eller någon typ av kirurgiskt ingrepp.

Här skriver lite mer ingående om:

 

2 comments

    1. Man måste först och främst utbilda sig till läkare, vilket man gör genom att gå Läkarprogrammet och därefter 18-24 månaders AT-tjänstgöring. När man fått en godkänd legitimering måste man sedan gå en specialistutbildning för ögonläkare, vilket innebär 5 års tjänstgöring under handledning på ögonklinik.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *