CLE / RLE (linsbyte)

CLE står för Clear Lens Extraction, och kan ibland även benämnas som RLE (Refractive Lens Exchange). Denna metod lämpar sig bra för den som mycket kraftigt när- eller översynt, samt är över 50 år. Anledningen till att patienten bör vara lite äldre är att det efter operationen inte går att justera igen.

I 50-årsåldern har dock linsen i vilket fall stelnat till av naturliga skäl,  och man hade fått en försämrad ackommodation även utan ingreppet. Metoden går till så att man öppnar upp hornhinnan med ett litet snitt, tar ut den kroppsegna linsen och ersätter den med en av silikon, akryl eller plexiglas. Denna lins har man sedan kvar livet ut.

Behandling med RLE / CLE kostar vanligtvis mellan 16.000 och 20.000 kronor för ett öga och 29.000 till 35.000 kronor för två, när det gäller monofokala linser (linser med vilka man kommer behöva läsglasögon för seende på nära håll).

Är det multifokala linser (linser som gör att man ser bra både på långt och nära håll) blir priserna högre: cirka 22.000 till 25.000 kronor för ett öga, och mellan 40.000 och 50.000 kronor för två.

Du kan hitta ögonläkare som gör CLE-behandlingar på AllaBehandlingar.se.

4 comments

  1. Vad är ”kamra laser femtosecond”? jag har hört att den metoden är bra för åldersynhet, stämmer det? hur vet man vilken metod är bättre, när olika metoder används hos olika kliniker i Europa, man vill ju ha den bästa och säkraste operationen för sina ögon.

    1. Hej Ramesh!
      Det stämmer att Kamra är en metod som kan användas mot ålderssynthet – vanligtvis är en Kamra-patient över 40 år gammal, och utan tidigare synproblem. Kamrametoden går ut på att en mycket tunn microdisc läggs in i hornhinnan, och hjälper denna med att blockera ofokuserat ljus så att direkt ljus lätt kan komma in mot hornhinnan. Skivan läggs in inuti en liten ”ficka”, som skapas med hjälp av sk femtosecond laser. För att veta om Kamra är något för just dig, boka en tid med en ögonläkare!
      Lycka till!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *