Varför gråter man?

Tårar har olika funktioner, varav den främsta är att hålla hornhinnan fuktig för att undvika uttorkning. Vätskan i tårdropparna är perfekt sammansatt för detta ändamål. Den består nämligen av tre olika skikt: ett lager slem, ett lager saltlösning och ytterst ett oljigt skikt som gör att tårarna avdunstar mindre snabbt. Där finns också ett enzym som kallas lysozym, vars uppgift är att bryta ned bakterier.

Tårfilmen som bildas över ögat är viktig för att ”smörja” ögat och hålla dess slemhinnor fuktiga. Den minskar på så vis den friktion som uppstår mellan öga och ögonlock när man blinkar. Nattetid går produktionen av tårvätska på lågvarv, vilket gör att man kan känna sig torr i ögonen när man vaknar. En del sover dessutom med ögonen något öppna, vilket gör att ögonens slemhinnor torkar ut.

Förutom att bevara hornhinnans fuktighetsnivå finns det flera orsaker till att tårar bildas. Det kan vara för att skölja bort skräp i ögat, eller som en reaktion på plötsliga starka känslor. När vi är ledsna, överlyckliga, rädda – ja, då gråter vi. Gråten lättar på trycket vid häftiga sinnesstämningar och har ofta en lugnande effekt.

Det finns forskare som säger att gråten rensar ut olika kemiska substanser som har byggts upp under perioder av stress. En del menar också att det lugn man känner efter en gråtattack varar längre än den negativa känsla som orsakade gråtattacken gjorde. Detta gör att man minns gråten som någonting skönt och positivt.

Att gråta kan också vara en form av kommunikation med sin omgivning. Via sina tårar signalerar man olika budskap, som att man är utmattad eller behöver hjälp. Barns gråt är ett tydligt exempel på detta – det kan vara deras enda sätt att meddela att de är hungriga eller har ont. Något som många dock inte vet är att nyfödda faktiskt inte kan gråta med tårar, eftersom tårkörtlarna inte har utvecklats färdigt vid födseln.

Hur gråt och tårar regleras

Själva gråten regleras av olika hormoner och signalsubstanser. När ett speciellt område på hjärnstammen stimuleras, exempelvis av ett signalämne, utlöses den medfödda reflex som gråt innebär. Kopplade till ögats yttre vrå sitter tårkörtlarna, som när de retas tillverkar tårar.

I vanliga fall tillverkar de bara runt 2-3 mikroliter tårar per minut, men när man gråter blir deras produktion hela 2-3 milliliter per minut – det vill säga 1000 gånger större. En del av dem avleds ned i tårsäcken, kopplad till ögats inre vrå. Överflödiga tårar rinner ut ur ögat och det är dem vi ser. I kombination med ett stötvist andningsmönster och speciella läten utgör de synliga tårarna det beteende vi kallar för gråt. På grund av mängden tårar gör man emellanåt kraftiga inandningar genom näsan, man ”snörvlar”. När man gråter rinner nämligen tårvätska ned i näsan genom en liten kanal i ögonvrån, som man kan se med blotta ögat som ett litet hål. Snörvlingarna är alltså till för att undvika att vätskan ska rinna ut genom näsan.

Ofta kan man se tydligt att någon nyss har gråtit (hur mycket personen än förnekar det). Strax efter att man har börjat gråta börjar nämligen huden runt ögonen att svullna upp. Detta händer på grund av att när tårkörtlarna är aktiva och producerar tårar behöver ögonen extra mycket blod. I blodet finns syre, salter, proteiner, sockerämnen med mera som tårkörtlarna tillgodogör sig och använder för sin tårproduktion. Blodtillförseln till de små ytliga kärlen kring ögonen ökar, varpå huden svullnar upp och man ser ”rödmosig” ut.

32 comments

 1. Jag undrar varför ögonfärgen blir starkare när man gråter eller överhuvudtaget får tårar i ögonen. Jag som har mossgröna ögon får nästan lime gröna ögon när jag gråter. Varför?

  mvh. hannah.

  1. Hanna: Den färg man har på ögonen när man föds har man ärvt av sina föräldrar. Olika färger består av olika höga koncentrationer av pigmentet melanin. Vad som händer när man gråter är inte att halten melanin ändras, vilket kanske skulle ha legat nära till hands att tro.

   Nej, om man upplever att ögonfärgen blir annorlunda, så är det antagligen på grund av ett optiskt fenomen som uppstår i ögat. Färgen ligger som alltid i iris, men i och med gråten hamnar plötsligt ett skikt av transparent tårvätska över hornhinnan. Denna vätska släpper, i likhet med till exempel vatten och ofärgat glas, igenom nästan allt ljus. Då kan den bakomliggande ögonfärgen synas mer tydligt. Detta fenomen kan jämföras med en regnbåges styrka. Regnbågens färger syns som allra klarast när det finns moln på himlen (dvs vatten) och man står med solen som en ljuskälla bakom sig.

   1. Tack så jättemycket, har undrat detta så länge nu så att jag till och med stått i speglen när jag varit ledsen för att försöka fundera ut varför mina ögon blev grönare när jag grät. Men nu vet jag. Tack!

 2. Hur kommer det sig att man gråter just när man är ledsen? Varför utlöses gråtreflexen av just ledsamhet och inte t.ex. glädje, så att säga?

  1. Intressant fråga! Om det är fler djur som har samma sammansätttning på tårvätskan kan jag faktiskt inte säkert svara på. Men man använder samma sorts tårsubstitut till hundar som till människor, så där finns nog en liknelse!

 3. Vad ska man göra när tårvätska inte finns längre (Sjögrens) och det inte går att gråta alls? Använder ögondroppar flitigt men sedan ett år tillbaka kan jag överhuvud taget inte gråta längre. Det är väldigt jobbigt även om de som inte råkat ut för det kanske har svårt att förstå det.

  1. Hej Gullan!
   Vid Sjögrens symptom har man nedsatt mängd och produktion av tårvätska. Med hjälp av rätt ögondroppar kan du minska besvären. Boka tid hos ögonläkaren för en tårfilmsanalys, så får du reda på vilka droppar som passar för just dina ögon.
   Lycka till!

 4. Jag har en fråga! 🙂 Ganska så oviktigt, men har funderat lite på det.
  Är tårar något som verkar ”orent” på huden, eller har det någon annan effekt? Om man t.ex. gråter mycket och inte tvättar ansiktet efteråt, innan man ska sova, räknas det då som att ansiktet är smutsigt?

  1. Hej Sofia!
   Ansiktet kan nog knappast sägas bli ”smutsigt” av dina egna tårar. Däremot kan det vara intressant att veta att pH-värdet dem emellan skiljer sig åt: tårar har ett pH på ca 7, medan hudens värde ligger på ca 5!
   Tack för din fråga!

 5. Hej!
  Varför får jag extrem huvudvärk när jag har gråtit? Det brukar sitta i ett dygn och ibland mår jag så illa att jag kräks. Har nästan aldrig ont i huvudet annars. Vad kan det bero på?

  1. Hej!
   Det kan bero på att du är uttorkad. Att gråta gör ju att du förlorar vätska, vilket i sin tur kan ge huvudvärk. Det kan även vara så att stress över orsaken som får dig att gråta leder till spänningshuvudvärk. Slutligen, om du har problem med bihålorna, kan gråt göra att dessa blir irriterade vilket upplevs som värk.
   Tack för din fråga!

  1. Hi Alice!
   It probably has something to do with the sinuses beneath the eyes – the pressure there can change due to crying, or its mucous membranes can swell, and that might be what’s causing the pain/ache.
   Thank you for your question!

 6. Hej!
  Jag har en fråga de är så att jag gråter hela tiden när jag inte är arg , sur , bekymrad eller något annat kan någon snälla svara på detta meddelande 🙁
  Jag har funderat på detta i 1 år och jag har sökt på ‘Google’ jätte mycket men jag hittar ändå inget svar

  Med vänliga hälsningar: Anna

  1. Hej Anna!
   Tack för din fråga. Är det så att du faktiskt upplever det som gråt? Eller är det mer bara att ögonen rinner? Rinnande ögon är helt normalt och kan ha många olika orsaker. Kanske är du allergisk mot något du inte vet om, eller så har du något som irriterar själva ögat. Har du ingen aning om vad anledningen är, och besväras mycket av detta, bör du kolla upp saken på en vårdcentral.
   Lycka till!

 7. Hallå!
  Jag har kunnat gråta på beställning i cirka tre veckor nu, varje dag oavbrutet. Detta trots att jag inte känner mig nere på något sätt. När jag inte gråter är allt helt normalt, men jag känner ett konstant behov av att gråta. Vad kan det vara för fel? Är det något som behöver komma ut ur kroppens system, jag har upplevt många stressiga omständigheter innan.

  1. Hej Pelle!
   Tack för din fråga! Ibland kan man gråta utan att man vet varför, och ibland kan man vilja gråta utan att kunna. Att du känner ett konstant behov av att gråta talar för att du befinner dig i obalans just nu – stressiga omständigheter i kombination med någon extra känslighet skulle kunna förklara saken. Rent somatiskt har kroppen inget behov av att ”gråta av sig”; göra sig av med tårar eller dylikt. Försök att skapa mer stabilitet i ditt liv, och tveka inte att gå och prata med någon om du känner för det.
   Lycka till!

  1. Hej hej!
   Tack för din positiva feedback! Fortsätt gärna ställa frågor, det är lärorikt både för oss och andra läsare!

 8. Hej,
  När jag håller inne gråten och tårarna får jag ont i huvudet, nästan en stickig känsla. Det försvinner när jag fått mina känslor under kontroll och intr känner behov av att gråta eller släpper ut gråten. Vad beror det på?

  1. Hej Jenni!
   Att gråta är kroppens sätt att ”lätta på trycket” – känslor kan ju byggas upp inom oss som i en tryckkokare. Det du upplever fram till dess att du tar kontroll över känslorna är förmodligen hur din kropp gör sig redo att gråta, och få lätta på det emotionella trycket. Detta är en fin illustration av hur psyke och kropp hänger samman.
   Tack för din fråga!

 9. Hej, efter att jag har gråtit blir mina ögon alltid jätte svullna,röda och framför allt torra ovanför ögonen och att sedan kolla på en datorskärm eller mobil svider. Vad beror det på?

  1. Hej Sara!
   När vi gråter behöver ögonen extra mycket blod, eftersom tårkörtlarna ska producera tårar. När blodtillförseln till ögonen ökar, vidgas de små blodkärlen under ansiktshuden så att huden svullnar upp. Det är detta fenomen som gör att vi ser ”rödgråtna” och svullna ut.
   Tack för din gråga!

  1. Hej Alex!
   Detta kan ha att göra med den allmänt ökade blodgenomströmningen till ansiktet. Det kan också vara så att du gnider dig mot näsa och läppar för att torka bort tårar och snor, vilket orsakar extra ”svullnad” i det området.
   Tack för frågan!

 10. Om man gråter lätt när man har ont eller skadar sig (är 16 år) så antar att det har o göra med hormoner och annat. Men hur låter man bli att gråta o få tårar i ögonen, det är väldigt irriterande då jag är ganska smärttålig egentligen och tränar kampsport där man inte kan hålla på o gråta bara för att det gör lite ont. Känner mig mer svag när jag börjar gråta än om jag inte gjort det.
  Mvh Natalie

 11. När jag gråter eller bara gäspar så ögonen tåras blir jag öm i ögats utkant och får som exem där när det blir för ofta. Jag har normalt atopiskt exem i ansiktet men inte på denna plats. Kan tårar ge exem på huden?

 12. Jag får svår huvudvärk antingen i hela huvudet eller halva huvudet när tårarna kommer jag börjar gråta
  När sökt hjälp så skratta läkaren
  Det gör så ont så tror jag ska dö

 13. Hej. jag har upptäckt att min tårvätska är gul i färgen och pappret är jättegult efter att jag har torkat ögat efter jag har gråtit.
  Jag har letat överallt men jag hittar inget om tårfärgen. Vad beror det på att ögonvätska är så starkt gul färg?
  Med vänlig hälsning Rossi

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *