Ögonfärg – varför har man tex blå ögon?

Färgen på ögat skapas av regnbågshinnan, iris. Det är den hinna med hål i mitten (pupillen) som separerar ögats främre kammare från den bakre. Iris innehåller pigment i varierande mängd, och det är dessa små färgpartiklar som avgör om ögat uppfattas som brunt, blått, grått etc.

Detta pigment kallas med ett annat ord för melanin. Är halten av melanin riklig blir ögonen bruna, är den sparsam blir ögonen blå. Man brukar dela upp ögonfärgerna i brunt, blått, grönt och gråmelerat, där den sistnämnda innebär en blandning av flera nyanser. Det finns även fall av albinism där iris saknar melanin. Då blir ögat så transparent att det istället får sin färg av blodet, vilket ger intrycket av att personen har rött som ögonfärg.

Bruna ögon: Innehåller stora mängder melanin. Är i de flesta populationer den dominerande ögonfärgen.

Blå ögon: Vanligast hos folk med europeiskt ursprung. Cirka 8% av jordens befolkning är blåögda.

Gråmelerade ögon: Innehåller mindre melanin än blå ögon, och brukar ses som en egen färg.

Gröna ögon: Sägs vara en variant på bruna ögon. Är den mest sällsynta av de fyra klassiska ögonfärgerna.

Varför får man en viss färg på ögonen?

När en människa blir till ärver hon en kombination av genetiskt material från de båda föräldrarna. Normalt har varje cell en uppsättning av 46 kromosomer, uppdelade på 23 par. Den ena kromosomen i varje par kommer från mamman och den andra från pappan. I vart och ett av dessa kromosompar finns gener för samma slags egenskaper, exempelvis ögonfärg.

Pigmentinnehållet i regnbågshinnan regleras av ett flertal olika gener. När man talar om genetiken kring ögonfärg, brukar man säga att anlaget för bruna ögon är dominant. Det innebär att även om en person ärver ett anlag för bruna och ett för blåa ögon, så är det anlaget för brunt som kommer att ”vinna” och bli uttryckt. Genen för blått är recessiv, eller icke-dominant, vilket gör att anlagen måste vara blå såväl från mammans som från pappans håll om den färgen ska ”vinna”. Finns det anlag för gröna ögon säger man att det är recessivt mot det bruna anlaget men dominant mot det blå.

Det är dock inte alltid som verkligheten fungerar enligt den här teorin. Mycket tyder på att det finns fler relevanta gener än de man känner till idag. Ett exempel är heterokromi, olikfärgade ögon. Detta kan inträffa om någon av de gener som reglerar ögonfärg förändras på fosterstadiet. En sådan förändring kan orsakas av en mutation, och innebär i vissa fall att ett anlag för blå ögon plötsligt ”tar över” – även om personens anlag var sådana att ögonen faktiskt skulle ha blivit bruna. Nu får istället en del av cellerna de muterade anlagen för blått, och personen i fråga får olika färg på sina ögon alternativt inslag av en annan färg i samma iris. Heterokromi är ett fenomen som är mycket vanligare bland djur än vad det är bland människor.

50 comments

  1. Hej Tea!
   Det tycks inte finnas något som tyder på att olikfärgade ögon skulle påverka synen, nej.
   Tack för din fråga!

  1. Hej Sandra!
   Ögonfärgen avgörs i det genetiska ”lotteriet”, och har att göra med mängden melanin i iris. Menar du olikfärgade ögon kallas fenomenet heterokromi, och förklaringen till det kan du läsa om här ovan!
   Tack för din fråga!

 1. Hej! Jag hade en föreläsning häromdagen då vår föreläsare sade att mängden melanin avgör ögonfärgen. Ju mera melanin desto mer förändras färgen i ordningen grå, blå, grön, brun med olika nyanser (och röda ögon vid albinism är då alltså inget pigment, därav blir ögonen röda på grund utav blodet i ögonen.)

  Det jag undrar hur färgen kan gå i den skalan? Melanin ger brun färg, men ändå går det i en sådan annorlunda skala? Hur fungerar det? Jag har svårt att se att det endast är mängden pigment (melanin) som är inblandad?
  Har ni svar på min fråga?

  1. Hej Jonas!
   Det finns olika sorters melanin – förmodligen syftar du på det bruntonade melanin som ger huden sin färg. Det är inte heller enbart pigmentet som är aktör, utan flera hundra olika proteiner som arbetar med att producera och transportera färgämnet.
   Tack för din fråga!

 2. Hej!
  Hur är det med ärvande av anlag gällande heterokromi? Förekommer det så eller endast via mutation? Om det gör det, är det recessivt?

  Jag har samma fundering kring melerade ögon, då jag själv har brun/gröna ögon. Hur är starka är anlagen för melerade ögon?

  1. Hej Natalie!
   Heterokromi innebär att man föds med olika färg på iris. Antingen mellan respektive öga, eller så är det färgskillnad på iris i ett öga. Vi kan inte uttala oss om exakt hur detta nedärvs; det kan bero på olika sjukdomar som ärvs på olika sätt, eller så kan skador orsaka det. Det är helt enkelt komplext, som med så mycket annat när det gäller genetik.
   Tack för din fråga!

 3. Min dotter är 8 månader och hennes ögon är bruna innerst och grå/blå ju längre ut man kommer. Jag har gröna och pappan har bruna ögon. Kan man få blandad ögonfärg?

  1. Hej Karin!
   Javisst kan man det. Ögonfärgen ärvs ju ned från genetiska anlag flera generationer tillbaka, och sättet den slår igenom på kan därför variera.
   Tack för din fråga!

 4. hej, jag har ett blått öga samt ett som är blått, grönt och gult, vad beror det på? alla i min släkt har ju blåa ögon.

  1. Hej Sandra!
   Tack för din kommentar. Detta är en fråga som berör genetik, alltså läran om hur våra anlag ärvs ned från generation till generation. Det är inte så enkelt som man spontant hade kunnat tro, t.ex. att ”har mina föräldrar blå ögon så får jag per automatik också det”. Nej, det är långt mer komplext: det kan finnas spår av gener flera steg bakåt i din släkt, som av någon anledning slår igenom i dig och ger dig en annorlunda färg på ditt ena öga. Flera gener lär ha varit aktiva när just din ögonfärg bestämdes, och därmed fick du denna speciella mix.
   Hoppas detta gjorde dig lite klokare, välkommen tillbaka om du har fler funderingar!

 5. En fråga: min man och jag har bruna ögon. Båda våra fäder hade blåa och våra mammor har bruna. På min sida av släkten hade bara min morfar bruna ögon, farmor och farfar hade blåa. Hos min man ; hans mor och farföräldrar hade bruna och farmor blåa och farfars ant blåa. Hur kunde vi får ett barn med grå/gröna ögon ett med bruna och ett med blå ögon? Tack Mvh Tanja

  1. Hej Tanja!
   Det är en bra fråga, men när det gäller genetik och ögonfärg finns dessvärre inga enkla och solklara svar! Exakt hur ögonfärg ärvs ned är ett komplext pussel där flera gener är involverade. Olika kombinationer av dominanta och recessiva gener kan ge de mest otippade resultat, som ju verkar vara fallet i era barn! Beroende på hur gamla barnen är kan faktiskt färgen komma att förändras – när melaninproduktionen ökar kan färgen gå från blå till brun.
   Tack för din fråga!

 6. Jag har grå/brun/orange/brun melerade ögon, båda ögonen har dem färgerna men vad kan det beror på att jag fått sån ögonfärg? Alla i min släkt har antingen blåa eller bruna ögon.

  1. Hej Denise!
   Tack för din fråga. Hur färgen på våra ögon avgörs är något av ett genetiskt lotteri – det är många gener som är med i spelet och deras olika styrkor och kombinationer avgör tillsammans hur färgen till sist ska bli. Den ”bruna” genen är dominant över den ”blåa”, så du har antagligen fått din släkts dominanta gener i kombination med vissa andra, som har givit upphov till just din speciella blandning. Bär den med stolthet!

 7. Hej!
  Jag har… Är inte säker på färgen, eftersom den ändras efter ljuset. Men för det mesta har jag blå ögon, så vi säger att jag har blå ögon.

  Nästan hela min släkt har bruna ögon, några få blå. Hur kan då jag ha fått blå ögon om brun dominerar över blått? Min mamma har blå ögon och pappa bruna.

  1. Hej!
   Tack för din fråga. Det finns tyvärr inte mer bestämda svar att ge, än att genetiken är som ett lotteri där insatserna har lagts av dina tidigaste förfäder och där sedan alla kommande utfall beror av dem. Du har uppenbarligen ett blått anlag från din mamma, som sedan fått genomslag i dig även om brunt ”utifrån sett” borde fått övertaget.
   Tack för din fråga!

 8. Min far hade gröna ögon, mamma bruna,i familjen finns brunögda, blåögda,grönögda. Som barn var jag blåögd och blond, med åren blev jag grönögd brunett. Idag är ögonen ljusare och ljusare tillbaka till mer blå hållet och håret grått. Visst är det roligt att förändras så under ett liv.

  1. Hej Cattis!
   Javisst, det är spännande hur genetiken kan fungera! Vi människor föds inte som några enkla ”mallar” utan fortsätter att utvecklas och förändras livet igenom.
   Ha det bra!

 9. Har letat och letat info på nätet men hittar inte mycket om melerade ögon…
  Har grönmelerad färg ibland med väldigt mycket gult i vilket ser lite konstigt ut, men det konstigaste är att ibland så kommer det bruna ”fläckar” i färgen. Olika storlekar och på olika områden i ögat, detta händer i båda ögonen men oftast i det högra.
  Hur kommer det sig att min ögonfärg ändras så och heter det något?

  1. Hej Sabina!
   Ögonfärgen är inte alltid statisk utan kan förändras under livets gång. Det hela har att göra med hur din produktion av proteinet melanin ser ut – ökar eller minskar den så kan ögonfärgen påverkas. Troligtvis kan det vara just det som hänt i ditt fall! Ett ganska häftigt fenomen, om man tänker efter.
   Tack för din fråga!

 10. Hej! Såg på Sabinas svar här ovan att ögonfärgen kan ändras under livets gång. Jag har blå/grå/gröna ögon, men de ändrar färg ofta, ibland flera gånger på en dag, mellan att vara alla tre färger på en gång till bara en färg åt gången. Har skrämt flera av mina vänner när jag helt plötsligt har gröna ögon när jag en stund innan haft blåa eller gråa. Alla i släkten som jag vet ögonfärgen på har blå eller blå/grå ögon, det är bara jag som också har den gröna färgen. Kan melaninet ändra sig så fort eller har det med hur ljuset faller in i ögat för stunden?

  1. Hej Carolin!
   Vad spännande med en så oberäknelig ögonfärg! Det är dock troligast att du har pigment som lätt framstår som skiftande, och därför kan uppfattas som olika färger beroende på både betraktare och aktuell belysning. Men det gör ju inte det hela till ett mindre fascinerande fenomen!

 11. Hej!

  Jag har gröna ögon, de kan se lite grön/bruna ut om det är mörkt men det gröna är mest ”påtagligt”. Efter att ha hackat lök eller fått tårar i ögonen av andra skäl blir de klargröna, vilket de också är i starkt ljus. Jag har som en grå ring runt iris. Nu undrar jag; är denna grå ring en form av heterokromi? Det är ju som sagt en grå ring, inte en annan nyans av grönt. Vore kul att veta om jag förutom att jag har ”den mest sällsynta av de klassiska ögonfärgerna” som det står längre upp på sidan även har en form av heterokromi.

  Tack på förhand!

  1. Hej!
   Tack för din fråga. Det är svårt att svara på varför du har de ögonfärger du har – för att veta helt säkert bör du undersökas av en optiker. Det kan vara så att din medfödda ögonfärg är skiftande grön-grå, eller så kan du ha en så kallad lipoidring kring iris. En sådan ring är ganska vanlig bland äldre, men kan också uppstå tidigare i livet pga hyperkolesterolemi. Några tänkbara förklaringar, men för att fastställa just din behövs en faktisk undersökning!
   Lycka till!

 12. Heej! En vän till mig sa till mig en gång, något som jag aldrig har tänk på förut. Min vän berättade att när jag var glad och så så var mina ögon grönblåa men när jag var arg eller så så blev mina ögon isblå. Vad kan de bero på? Är det ens möjligt att ögon kan byta färger på en humör?

  1. Hej Emma!
   Nej, ögonfärgen förändras inte med humöret, men ibland kan vi bli ”lurade av ögat” att tro det! När du blir glad eller ledsen så vidgas nämligen dina pupiller automatiskt, vilket pga pupillens svarta nyans kan få ögat som helhet att upplevas mörkare. Ett spännande fenomen!
   Tack för din fråga!

 13. Hej!
  Jag har ljusbruna ögon och föddes med gröna ögon som alla gör, men finns det någon chans att jag kommer få tillbaka den gröna färgen, jag tycker att det är jätte fint med det! BTW båda mina föräldrar har bruna ögon och jag tror att nästan hela min släkt har det. Jag tror inte att det är möjligt att jag kommer få tillbaka den färgen men skulle som sagt vilja det! 🙂

  1. Hej Tina!
   Alla föds inte med gröna ögon, men det kan hända att du gjorde det. Ögonfärgen kan förändras under livets gång, och påverkas av både genetiska och hormonella faktorer. Hur dina ögons färg kommer att utvecklas för just dig går därför inte att svara på – se det som en överraskning! Kom också ihåg att det alltid finns färgade kontaktlinser du kan variera din naturliga ögonfärg med om du skulle vilja.
   Tack för frågan!

 14. Hej!
  Jag har bruna ögon och min sambo har brun/gröna. Våran dotter föddes med blå ögon ..vilket ju inte är ovanligt men hennes ögonfärg är densamma, blå med en del grått i och en mörk ring ytterst i iris. I övrigt har hon ljust ljust blont hår men har rejält med pigment i huden..olivfärgad som jag.
  Hur vanligt är det att två brunögda får ett barn med ljus blå/grå ögon?

  Mvh
  Martina

  1. Hej Martina!
   Det hör inte till vanligheterna eftersom brunt är dominant över blått i ögonfärgens genetik. Det är dock fler led i släkten som spelar in än enbart föräldrarna, så äldre anlag kan ”ge sig in i leken” och påverka ett nytt barns ögonfärg!
   Tack för din fråga.

 15. Hej
  Jag trodde jag hade blågrå ögon fram tills jag va tjugo år och det dök upp vänner som påpekade att jag hade blågröna ögon. Jag hittar dock ingenting om de på internet, men är det de som är melerade ögon? Vad är egentligen melerade ögon?
  Mvh Elin

 16. Hej!
  Jag har grönmelerade ögon och har lite funderingar. Det jag ser är att vid pupillen finns en lite extrahål som gör att pupillen ser lite orund ut, och jag undrar om det är farligt eller vad det kan bero på? Jag skickar gärna ett foto!? Sen undrar jag vad ngr bruna fläckar mitt i iris är och vad det betyder? Hoppas jag får svar som når min mail. 🙂

 17. Hej! Jag har melerade ögon, gröna med brunt/gult runt pupillen. Jag upplever att mina ögon ändrae färg beroende på omgivning. Igår tillexempel så satt jag med en grå filt runt mig och då blev mina ögon gråa på bilder. Idag har jag en mörkröd tröja på mig och då blir mina ögon bruna på bilder. Har upplevt detta flera gånger tidigare. Mest på skolfoton då bakgrunden varit blå eller grå och mina ögon ändrat färg därefter. Vad beror detta på?

 18. Hej! Jag undrar hur det kan komma sig att jag har så stora pupiller, man ser nästan inte ögonfärgen på dom ibland. Dom blir extra stora när jag har huvudvärk och minskas inte trots att jag äter medicinen ritalin. Har frågat optikern som sa att det beror på min närsynthet men mina syskon med samma synfel har inte så.

  1. Ritalin vidgar ens pupiller och ökar ens ämnesomsättning vilket lätt kan orsaka huvudvärk på grund av vätskebrist. Närsyntas ögon fokuserar mer och ger även huvudvärk. När ögonen är trötta blir pupillen större vilket kan vara resultat av ritalin och närsynthet. Jag sitter själv i samma båt

 19. Hej, vi är två barn i klass 5 på Kulparkskolan som forskar om ögon på biologin. En av frågorna som vi har ställt oss är varför vissa människor har blå ögon och andra bruna ect. vi förstår inte riktigt överstående och undrar om ni skulle kunna förklara lite mer? Och förklara de svåra orden?
  Tack på förhand/ Othea och Zacharias

 20. Hej jag har synbart tre färger. Blå,grönt och brunt. Och de skiftar vid mitt humör. När jag är på gott humör är de mer blå grönt medan när jag är på dåligt humör är de mer brunt grönt. Detta finner udda eftersom jag själv inte hört någon annan som har detta.

 21. Hej.
  Jag är tretton år gammal och har alltid haft bruna-gröna ögon. Men nu börjar dem att bli blåa.. Vet någon vad det beror på?
  Om dem ändrar färg ska väl det ske som bebis och inte som tonåring?

 22. Hej, jag är nu 15 (snart 16) och jag har alltid haft mörkbruna ögen.

  Men för 3 månader sen så förändrades det och nu har nästan allt det bruna blivit grå med lite grön nyans.

  Jag undrar om detta är skadligt på något sett, varför det händer såhär sent i livet och inte tidigare?

  Och sista frågan, kan det vara så att det bruna försvinner helt?

 23. Hej!
  Jag har alltid sagt att jag haft gröna ögon, för det var det jag trodde då. Men nu på senare tid har jag märkt att mina ögon faktiskt skiftar. Ibland är dem klarblå, och ibland helt skogsgröna. Finns även stunder där dem har varit helt grå. Det har oftast berott på vilket ljus jag står i. Men detta har fått mig och undra, med tanke på att ingen annan jag känner har det så.

 24. Hej.
  Jag och min sambo har bruna ögon, min pappa har bruna och min mamma blå, min svärfar har bruna och svärmor bruna, hur kommer det sig att våran ena son har klarblå ögon? Kan det räcka med att min mamma har det?

 25. Jag vet inte riktigt vilken ögonfärg jag har kanske låter lite konstigt men i vissa ljus ser dom blåa ut och i andra ljus ser dom gröna ut oftast ser dom lite gröna ut med lite brunt i mitten och lite blåa prickar här och där. Så när människor av någon anledning frågar mig vilken ögonfärg jag har så kan jag inte svara på det. xD

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *