Maskeradlinser

För den som vill använda fantasifulla maskeradlinser är dagens utbud online och offline enormt. Annat var det förr i tiden då det bara existerade handgjorda unika specialeffektslinser som tillverkades på beställning för storfilmer i Hollywood.

En anledning till dagens stora och varierade utbud av maskeradlinser är utvecklingen av billiga engångslinser. Man behöver inte längre gräva ett stort hål i plånboken för att köpa ett par linser och det ökar givetvis människors benägenhet att köpa fantasifulla linser.

Eftersom maskeradlinser inte primärt används för synkorrigering finns det gott om tillverkare som producerar maskeradlinser som inte ger någon synkorrigering över huvud taget. Du kan alltså bära maskeradlinser även om du har perfekt syn eller ihop med dina vanliga glasögon. Den här typen av kontaktlinser kallas för plano.

Om man behöver synkorrigering kan man köpa maskeradlinser som ger synkorrigering, till exempel maskeradlinser för närsynthet, hyperopia eller astigmatism. De är vanligen något dyrare än maskeradlinser som inte ger någon synkorrigering. Använd ditt vanliga kontaktlinsrecept. Om du inte har något kontaktlinsrecept eftersom du normalt använder glasögon, gå till en optiker och skaffa ett. Det är inte en bra idé att försöka gissa sig till vilka kontaktlinser man behöver baserat på vilken styrka man har i glasögonen, inte ens om det bara rör sig om en kvälls användning.

Olika sorters maskeradlinser

Här är några tips på olika sorters maskeradlinser – kanske hittar du något som kan fungera som inspiration för nästa gång du vill piffa upp dina ögon med något ovanligt.

Maskeradlinser säljs under många olika namn, till exempel teaterlinser och specialeffektslinser. På engelska används ofta termer som crazy contact lenses, novely contacts och FX contacts. I USA är Halloween en stor högtid och givetvis säljs det mängder av Halloween contacts.

Självlysande linser

Självlysande linser är inte självlysande i vanligt ljus men lyser upp när de belyses med en UV-lampa. Om man gillar att gå till nattklubbar som har UV-lampor kan de vara mycket effektfulla, och man behöver inte oroa sig över att se konstig ut på vägen till klubben.

Heltäckande linser

Heltäckande linser täcker hela den synliga delen av ögat, och är alltså mycket större än en normal kontaktlins. På engelska kallas de scleral contact lenses eftersom sclera är det vetenskapliga namnet på ögonvitan.

Med hjälp av heltäckande linser kan man få ögat att se helt annorlunda ut än normalt. Man kan till exempel få ögat att se helt svart ut – den klassiska ”demon-looken”. Om man väljer någon annan färg än svart kommer pupillen att synas eftersom linsen måste vara genomskinlig över pupillen, annars kan man inte se något. Det kan bli väldigt effektfullt med en pupill mitt i ett helt rött öga, helt vitt öga, osv.

Exempel på populära heltäckande linser:

  • Linser som gör att det ser ut som att man har kattögon (avlånga pupiller)
  • Linser som gör att man får extremt blodsprängda ögon (zombie-ögon)
  • Heltäckande linser i svart, rött, vitt, etc

Big Eye

Big Eye är kontaktlins som gör att det ser ut som om irisen är väldigt stor. De är större än vanliga kontaktlinser och i vissa fall täcker de hela den synliga delen av ögat (sklerala linser).

Kontaktlinser av typen Big Eye är populära ihop med maskeraddräkter inspirerade av manga och anime.

Sportlinser / Idrottslinser

Vid idrottsevenemang kan man visa vem man hejar på genom att välja lämpliga maskeradlinser. Det finns till exempel maskeradlinser med svenska flaggan på och maskeradlinser för olika fotbollsklubbar.

Halloween

Halloween-firanden har det övernaturliga som tema och det finns ett väldigt stort utbud av linser att välja mellan för den som vill piffa upp sig för Halloween.

Här är några exempel:

  • Zombie-ögon (blodsprängda)
  • Demon-ögon (heltäckande svarta)
  • Kattögon (avlång pupill)
  • Spindelnätsögon
  • Svarta, vita eller gula ögon inspirerade av True Blood
  • Röda eller bärnstensfärgade ögon inspirerade av Twiligth
  • Varulvsögon inspirerade av Michael Jacksson i musikvideon för låten Thriller

Specialgjorda linser

Om du inte kan hitta det du är ute efter i handeln går det att specialbeställa maskeradlinser. Det brukar kosta mer än att köpa vanliga maskeradlinser, men priset har gått ned rejält på senare år så det behöver inte bli ohemult dyrt.

Hälsa och säkerhet

Engångslinser

Om du inte planerar att bära dina maskeradlinser ofta är det smidigast att välja engångslinser. Då behöver du inte förvara linserna mellan användningstillfällena och oroa dig över att det ska börja växa bakterier, svampar, amöbor etc i kontaktlinsetuiet. Även bland personer som använder linser varje dag har engångslinser blivit populära av samma skäl. Man använder dem en gång och kastar dem sedan. Nästa gång man ska använda linser öppnar man en ny steril förpackning.

Prova inte någon annans linser

Maskeradlinser är roliga och det kan vara lockande att prova varandras linser. Detta är dock något man absolut bör undvika eftersom man riskerar att sprida sjukdomar till varandras ögon. Vi har alla ett unikt immunförsvar och du kan bli sjuk av svampar, bakterier, virus eller amöbor som lever i din väns ögon även om hon inte har några symptom alls på ögoninflammation.

Skaffa ett kontaktlinsrecept

Det finns gott om försäljare som inte är villiga att sälja kontaktlinser till dig även om du inte har något kontaktlinsrecept, men det innebär inte att det är bra för dina ögon att göra så. Vi rekommenderar att du skaffar ett kontaktlinsrecept hos en optiker även om du bara ska använda kontaktlinser för en kväll. Man måste inte köpa kontaktlinser hos optikern för att få göra en ögonundersökning och få ett kontaktlinsrecept.

Ett kontaktlinsrecept anger inte bara dina eventuella behov av synkorrigering utan anger också storlek och form på höger respektive vänster öga. Detta gör att du kan köpa kontaktlinser som verkligen passar just dina ögon. Det finns tyvärr gott om exempel på personer som fått allvarliga ögonproblem efter att ha burit icke passande kontaktlinser – även då det bara rört sig om några timmars användning.

Vissa försäljare hävdar att deras kontaktlinser är one-size-fits-all eller att deras kontaktlinser är så mjuka att de anpassar sig efter ögat, men sådana påstående ska man vara mycket skeptisk till. När ett plagg i klädbutiken är märkt one-size-fits-all brukar det vara ganska långt ifrån sanningen – även om det råkar vara en mjuk och stretchig klänning.

Få dina ögon undersökta en gång per år

Även om du bara använder kontaktlinser då och då vid festliga tillfällen är det en bra idé att få ögonen undersökta av en optiker en gång per år. En optiker kan upptäcka mycket tidiga tecken på sjukdomar och skador orsakade av kontaktlinser så att man kan göra något åt problemet medan det fortfarande är litet och enkelt att åtgärda. Optikern kan också uppdatera ditt kontaktlinsrecept så att du alltid har ett aktuellt recept att använda när du beställer kontaktlinser.