Veckolinser

Veckolinser bärs under ett par veckors tid, i sträck eller med uppehåll nattetid, innan de ersätts med ett nytt par. Beroende på vad ens optiker har ordinerat ska linserna användas under en period på en till fyra veckor. Ska de tas ut på kvällen får man rengöra dem och förvara dem i ett fodral med linsvätska. På morgonen sätter man sedan i dem igen, precis som med andra slags linser. Om de däremot ska sitta i hela tiden, utan att tas ur vid läggdags, kräver det att linserna är tunna och släpper igenom tillräckligt med syre så att ögat inte tar skada.

Det finns märken på veckolinser som är utformade för att blockera en del av de skadliga UVA- och UVB- strålarna, vilket också bidrar till att skydda ögat. Sist men inte minst bör någon typ av fuktighetsbevarande material finnas inbyggt i linsen, för att undvika uttorkning.

Köpa veckolinser på nätet

De flesta större linsbutikerna och optikerna på nätet säljer veckolinser som en del av deras grundutbud, bland andra:

  • Lensway – har både lägsta pris-garanti och nöjd kund-garanti
  • Lensstore – bra priser och stort urval

2 comments

    1. Hej! Denna typ av linser ger ett skydd mot skadlig stålning som enbart solglasögon inte kan ge. Fastän UV-kontaktlinser ger ett bra skydd mot strålning, är de dock ensamma inte tillräckligt. Kontaktlinsen täcker exempelvis inte ögonvitan och UV-strålar kan skada dess vävnad. För att ögonen ska få ett så bra skydd som möjligt, rekommenderar läkare användning av både solglasögon och kontaktlinser samtidigt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *