Trifokala linser

Trifokala linser är slipade så att de delar upp synfältet i tre olika delar, för att ge så bra skärpa som möjligt på varierande avstånd. De fungerar alltså i princip som bifokala linser, men istället för två slipade styrkor finns här ett tredje fält som tillåter skarp syn på avstånd som ligger mitt emellan ”långt bort” och ”nära”. Både bifokala linser och trifokala linser är lämpliga för den som blivit ålderssynt (presbyopisk).

Får man huvudvärk när man läser, eller känner att man måste hålla det man läser på ett onaturligt avstånd, kan det vara aktuellt med denna typ av linser. Då får ögat hjälp på traven med att fixa skarp syn, vilket är just vad som behövs på ålderns höst när ackommodationen inte längre är vad den har varit. Precis som med bifokala bör man alltid prova ut sina trifokala linser hos en optiker, så att de anpassas individuellt efter ens ögon och synfel.

Köpa trifokala linser

Trifokala linser kan ibland marknadsföras som multifocal och ska du leta efter trifokala linser så kan du prova att söka efter just multifocal i butikernas sökfält. Här är några exempel:

  • Lensway – Länk till sökresultat på ”multifocal”
  • Lensstore – Länk till huvudsidan där du själv får söka på ”multifocal” så får du ett antal träffar

2 comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *