Toriska linser

Toriska linser är en speciell form av linser som har en passform speciellt formgjuten för astigmatiker. Astigmatism, ibland felaktigt kallat brytningsfel, är ett synfel där linsen eller hornhinnan har en oregelbunden form. Ljuset sammanstrålar därför inte på samma punkt i näthinnan. Man kan därför till exempel vara närsynt för vertikala linjer, samtidigt som man är översynt för horisontella.

Olika delar av en torisk lins har olika styrka, exakt anpassade efter brytningsfelet i fråga. Styrkorna är slipade med böjningar vid olika vinklar. Linsen är dessutom utformad för att sitta på sin plats även när man rör på ögat eller blinkar. Detta möjliggörs genom att linsens nedre del är något tyngre, vilket gör att tyngdkraften ”drar” dem till rätt position.

På grund av sättet de tillverkas på är toriska linser ofta något dyrare än vanliga kontaktlinser – de tar längre tid att prova ut och kräver mer av optikern än vad vanliga linser gör. Kostnaden för lagerhållningen av själva linserna är högre, och själva produktionen kostar överlag mer. Man ska dock inte glömma att man får vad man betalar för. ”Skräddarsydda” linser som korrigerar synfel på ett effektivt och bekvämt vis kan vara värda att lägga en slant på. Toriska linser finns idag både som endags-, månads- och dygnet runt-linser, neutrala eller i färg.

Toriska linser på nätet

Det kan därför vara klokt att beställa linserna över nätet. Priserna på toriska linser är för det mesta betydligt lägre hos nätbutiker än hos optikerna, trots att det är exakt samma linsmärken. Det beror bland annat på att nätbutikerna enbart är inriktade på försäljning av kontaktlinser, och att de har stora lager. De kan därför också ofta leverera linserna direkt hem i brevlådan inom en eller två dagar. Ovanligare linser kan dock ha längre leveranstid.

Även om priserna på toriska linser är lägre på nätet så kan priserna variera mellan olika butiker och dessutom förändras över tid. Det är därför bra att alltid jämföra olika butiker innan du köper. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda en prisjämförelsehemsida som Pricerunner eller Alltomlinser.

Innan du beställer toriska linser behöver du ett aktuellt recept från en optiker för att kunna ange rätt värden. Socialstyrelsen rekommenderar att du får ögonen undersökta minst en gång per år. Att prova ut toriska linser är mer komplicerat än vanliga linser, det tar därför längre tid och kräver större expertis. Därför kan också priset bli högre. Toriska linser har förutom styrka, diameter och baskurva även parametrarna axel och cylinder.

Varianter

De första toriska linserna var tillverkade av hårda material och var inte särskilt bekväma eller hygieniska. Sedan dess har dock skett en väldig utveckling, och idag finns ett stort utbud av mjuka toriska kontaklinser. Det mest prisvärda alternativet är månadslinser, som du använder i en månad och sedan byter ut mot ett nytt par. På kvällen tar du ut linserna och rengör dem, varefter du förvarar dem i linsvätska över natten.

Även toriska endagslinser har blivit tillgängliga. Du bär linserna under en dag, slänger dem på kvällen och sätter in ett nytt par nästa morgon. Du slipper skötsel, och behöver inte oroa dig för att beläggningar på linserna. Linserna har också utvecklats för att kunna användas av personer med särskilt känsliga eller torra ögon. Till exempel finns det linser med ”inbyggda komfortdroppar” som återfuktar ögonen varje gång du blinkar. Dessutom har toriska linser av silikonhydogel blivit tillgängliga, ett material som släpper igenom betydligt mer syre än andra linsmaterial. Det gör det möjligt att ha kvar linserna på när du sover.

Köpa toriska linser på nätet

Du kan köpa toriska linser med god kvalitet och till lågt pris hos följande nätbutiker:

  • Lensway – nöjd kund-garanti och lägsta pris-garanti
  • Synfel.se – Ofta 50% lägre pris än hos optiker

2 comments

    1. Dygnetrunt-linser kan oftast inte bäras mer än en vecka i sträck. Att ha dem i en hel månad i sträck är inte att rekommendera! Exakt hur länge är dock individuellt, och beror bl.a. på hur mycket proteinbeläggning som bildas på linsen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *