Monovision-linser

Monovision-linser är lämpliga i tidiga stadier av ålderssynthet (presbyopi). Monovision är en metod som innebär att bäraren använder det ena ögat till att se på nära håll, och det andra till att se på långt håll. Detta fungerar därför att vi har ett dominant och ett icke-dominant öga. När vi ser på långt håll använder hjärnan informationen ifrån det dominanta ögat. Bär man då en lins som korrigerar närseende på det andra ögat, så påverkar det inte vår förmåga att se på avstånd.

Med monovision-tekniken bär man således på det dominanta ögat en lins som gör att man ser skarpt på långt håll, och på det icke-dominanta ögat en lins som gör att man ser skarpt på nära håll. Det kan ta några veckor innan man ställer om sig till denna kombination, ibland ännu längre eftersom hjärnan måste vänja sig vid ett helt nytt sätt att se.

För en del personer fungerar det kanske inte alls. Optikern bör finnas där och stämma av så att allt fungerar bra, och i sådana fall så småningom skriva ut ett recept så att man är fri att köpa nya linser. Med monovision-linser försämras ens förmåga att bedöma avstånd på några meters håll, då detta blir ett slags mellanting av vad de två ögonen klarar av. Därför kan det vara nödvändigt att trots linserna bära vanliga glasögon då och då, exempelvis vid bilkörning. Dessa glasögon väljs med fördel när man provar ut sina linser, så att man vet att kombinationen blir så bra som möjligt.

Har man börjat med att skaffa monovision-linser och vant sig vid det, kan man ibland göra ett laseringrepp som korrigerar synen på samma sätt. Då bör man dock vara helt säker på att metoden fungerar felfritt för en, då detta ingrepp är permanent och inte kan ångras.

Köpa monovision-linser

Eftersom monovision-linser är så speciella bör, och måste, de köpas i samband med ditt besök hos optikern.

2 comments

    1. Mycket riktigt gör monovision-linser att ögonen jobbar tillsammans på ett sätt, som hjärnan inte är van vid. För att hjärnan ska ställa om sin tolkning av synintryck behövs därför en tid av tillvänjning, innan mono-vision linser kommer till sin fulla rätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *