Månadslinser

Månadslinser kallas ibland den typ av kontaktlinser som har en användningstid på två till fyra veckor. De är den vanligaste varianten av korttidslinser. De är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ eftersom man kan använda dem om och om igen. Priset varierar självfallet beroende på vilken styrka man behöver. Numera finns det månadslinser för i stort sett alla synfel, dock inte för svårare fall av astigmatism.

Användning och rengöring

Med månadslinser sätter du in linsen på morgon, tar ut dem och rengör dem på kvällen och förvarar dem i linsvätska över natten i ett speciellt linsfodral. När användningstiden gått ut slänger du linserna och byter ut dem mot ett nytt, rent par. På så vis får retina natten på sig att vila och ta upp det syre den behöver.

Det är viktigt att vara noggrann med skötseln av linserna, annars bildas beläggningar av proteiner, fett och mineraler från tårvätskan. Dessa beläggningar gör att linserna börjar kännas irriterande, och de kan ge upphov till infektioner och inflammationer. Idag finns allt-i-allo-vätskor för rengöring, desinficering och förvaring av linserna. Regelbunden rengöring är också viktig för att få bort den beläggning som lätt bildas på linserna, orsakad av proteiner med mera som finns i tårvätskan.

Månadslinser på nätet

Trots detta är månadlinser är den populäraste typen av linser eftersom de är billiga och relativt hygieniska. De är för det mesta billigare att köpa på internet än i butik. Till skillnad från optikern är nätbutikerna enbart inriktade på försäljning, de har stora lager och behöver inte betala dyra lokalhyror. Ofta kan du få linserna hem i brevlådan inom en eller två dagar. När du beställer linserna behöver du dock ett aktuellt recept för att få rätt styrka, du måste därför fortfarande få ögonen undersökta av en optiker först. Socialstyrelsen rekommenderar att du gör detta en gång per år.

Även om priset vanligtvis är lägre hos nätbutikerna kan det fortfarande variera kraftigt. Dessutom förändras priserna över tid. Det är därför bra att alltid jämföra priserna mellan olika butiker innan du beställer. Ett enkelt sätt att göra detta är att gå in på en prisjämförelsehemsida som Alltomlinser eller Pricerunner.

Varianter

Den första mjuka månadslinsen, Acuvue, lanserades 1987 av Johnson & Johnson. Sedan dess har de utvecklats fortsatt, och det finns idag ett mycket stort utbud av olika slags månadslinser. Några av de populäraste linserna är Air Optix från CIBA Vision och CooperVisions Frequency 55.

Förutom linser för närsynthet och översynthet finns idag även toriska linser för astigmatism, och multifokala eller progressiva linser för ålderssynta personer. SofLens Toric och SofLens Multi-Focal från Bausch & Lomb är exempel på populära linser för astigmatism och ålderssynthet. Det finns också särskilda linser för personer med torra ögon, till exempel Air Opix Aqua. Dessa slags linser kostar dock vanligtvis mer än andra slags månadslinser.

Den första månadslinsen av silikonhydrogel, Purevison, lanserades av Bausch & Lomb 1999. Fördelen med silikonhydrogel är att de släpper igenom betydligt mer syre än andra linsmaterial. Linserna blir därför särskilt bekväma, och de går och till med att ha kvar linserna på när du sover. De kallas därför även dygnet-runt-linser. Purevision och andra silikonhydrogellinser har blivit godkända att bäras kontinuerligt i upp till 30 dagar.

Det finns dessutom färgade månadslinser, för personer som vill byta ögonfärg eller förstärka sin naturliga ögonfärg. Dessa linser är även tillgängliga utan styrka, så att personer utan något synfel kan använda dem. Bland de populäraste färgade månandslinserna finns Expressions från CooperVision och FreshLook från CIBA Vision.

Köpa månadslinser på nätet

Det går att köpa billiga månadslinser på nätet, till exempel hos följande nätbutiker:

  • Lensway – nöjd kund-garanti och lägsta pris-garanti
  • Synfel – ofta 50% lägre pris än hos en optiker

2 comments

    1. Om man har fel styrka får ögonen anstränga sig mer än vanligt för att se bra. Detta kan leda till att man får ont i huvudet, i likhet med om man behöver glasögon men inte använder det.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *