Linsvätska

För att rengöra linserna kokade man dem förr i saltlösning. Idag har metoden blivit betydligt förenklad, en förutsättning för att det ska bli en så smidig rutin som möjligt. Alla linser som ska användas igen måste nämligen rengöras. Linsvätska är en slags desinfektionslösning, som finns att köpa i olika former. Vissa är tänkta att användas enbart för rengöring av linserna, andra är bara till för förvaringen av dem. Det finns också vätskor som gör både och. Man ska dock tänka på vilken linsvätska man använder till vilket linsmaterial – det är inte alltid de olika substanserna fungerar optimalt i kombination med varandra.

Ser man till att sköta om sina linser ordentligt ökar det deras hållbarhet, samtidigt som det minskar risken för att man ska få problem med sina ögon. Rengöringen bibehåller nämligen linsens mjukhet och skärpa, samtidigt som den motverkar uppkomsten av bland annat bakterier och svamp. Även om det är sällsynt, finns det risk att drabbas av akantamöbakeratit om man missköter sina linser. Det är en infektion i hornhinnan som ofta är smärtsam, ger upphov till ärrbildning och ibland blindhet. Akantamöban kan finnas i kranvatten, så av den anledningen bör man bara tvätta linser och deras fodral med linsvätska.

När man ska rengöra sina linser är det viktigt att man börjar med att tvätta händerna. Därefter häller man linsvätska i den ena handen och lägger linsen där. Därpå droppar man ytterligare lite vätska på linsen, och ”tvättar” den försiktigt med andra handens pekfinger. Linserna förvaras över natten i en stängd linsbehållare, som man fyllt med linsvätska.

Köpa linsvätska på nätet

Alla butiker på nätet som säljer kontaklinser säljer även linsvätskor och andra tillbehör, se till exempel:

4 comments

    1. Detta beror på vilken slags linser och vilken typ av linsvätska du använder. Vissa behöver bytas mycket oftare än andra – läs på dina förpackningar och hör med din optiker om vad som gäller dig!

  1. Man ska absolut INTE tillverka egen koksalt lösning och förvara linserna i! Linsvätska är till för att avdöda bakterier, virus och amöbor på linserna. Egengjord eller köpt koksaltlösning avdödar ingenting av det, däremot kan du få en bakterietillväxt på linserna under natten, med risk för svåra infektioner som följd!

    1. Hej!

      Vi poängterade nog inte tillräckligt att det var endast i absoluta nödfall men det är egentligen irrelevant eftersom, som du påpekar, finns många potentiella risker med det. Vi har därför tagit bort detta från artikeln för att det inte ska uppstå några tveksamheter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *