Hårda linser

Hårda linser kallas även stabila linser, och är inte helt hårda utan har ändå en viss flexibilitet. Passar ofta bättre än mjuka kontaktlinser för den som har ett kraftigt brytningsfel, alternativt lider av torra ögon eftersom de ger ett bättre tårutbyte. Även astigmatiker kan ha god hjälp av hårda linser.

Idag är det dock ganska ovanligt att folk väljer hårda linser. Denna typ av linser kan det ta lite längre tid att vänja sig vid. De kan både skava och klia, och man brukar av det skälet rekommendera att börja tillvänjningsprocessen lite försiktigt för att sedan öka stegvis. En fördel är att linserna har väldigt hög genomsläpplighet för syre, högre än de flesta mjuka varianterna. Ju mer syre de släpper igenom, desto kortare hållbarhet har de. Det bästa för ögat är dock naturligtvis att ha en så hög permeabilitet som möjligt.

Köpa hårda linser

Eftesom hårda linser är såpass ovanliga är de svåra att köpa hos de vanligaste optikbutikerna på nätet. Prata istället med din optiker för att få tips och råd om hur du ska köpa hårda linser.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *