Färgade linser

Har blivit mer och mer populära på senare år, och finns numera både som endags-, månads- och halvårslinser, med eller utan styrka. Det finns också varianter som är mer eller mindre melerade, ger en glittrande effekt etc. Linserna kan vara olika mycket transparenta, och påverkas med andra ord olika mycket av den egna ögonfärgen. Ljusa eller mellanljusa ögon är svåra att få ännu ljusare, medan mörkare ögon kan få en något ljusare nyans med hjälp av linserna.

Hur stort genomslag den önskade förändringen får beror bland annat också på vilket ljus man befinner sig i. Starkt solljus ger goda förutsättningar, medan ett dåligt upplyst rum ger sämre möjligheter för linserna att märkas. Man bör alltid undersökas av en optiker innan man köper färgade linser, även om man inte har något synfel. På så vis får man reda på ögonens kupning och diameter, vilket gör att man kan beställa linser som passar perfekt. Man kan sedan välja och vraka bland det enorma utbud av färgnyanser som finns på marknaden idag.

När man har färgade linser är det naturligtvis lika viktigt som med vanliga linser att följa instruktionerna för användning. Genom att ha i linserna längre än vad som står angivet, eller låna ut dem till någon annan, kan man ådra sig allvarliga ögonskador och infektioner. Samma sak gäller för så kallade crazy-linser. Det är linser som har olika motiv, till exempel ett dollartecken, en kattlik pupillspringa eller helt enkelt bara är färgade i någon uppseendeväckande färg som rött eller vitt. Denna typ av linser används sällan till vardags, utan snarare som någonting extra till fest. Precis som färgade linser finns crazylinserna både med och utan styrka.

Köpa färgade linser

Här kommer du att kunna hitta många bra och prisvärda färgade linser:

 • Linser.com – Låter dig jämföra priser på ett stort utbud färgade linser.
 • FärgadeLinser.com – ett enormt utbud av både slipade och oslipade färgade linser
 • Lensway – lägsta pris-garanti och nöjdhetsgaranti
 • Synfel.se – Något annorlunda, om än inte lika stort, utbud av färgade linser jämfört med ovan nämnda butiker

Olika sorters färgade kontaktlinser

Transparenta färgade kontaktlinser

Transparenta färgade kontaktlinser är halvgenomskinliga och används huvudsakligen för att förstärka ögats befintliga färg. Har man till exempel blå ögon med svagt gröna inslag kan man använda gröna transparenta kontaktlinser för att förstärka det gröna. Urvattnat ljusblå ögon kan få en mer intensiv blå färg, och har man ljusbruna ögon kan man använda transparenta färgade kontaktlinser för att de ska se mörkare eller mer guldiga ut, och så vidare.

Däremot brukar den typen av kontaktlins inte fungera bra för radikala förändringar, har man till exempel mörkbruna ögon och vill att de ska ske ljusblå ut är det bättre att välja icke-transparenta färgade kontaktlinser.

En särskild sorts transparent färgad kontaktlins är den som används för att göra regnbågshinnans kant mer väldefinierad.

Icke-transparenta färgade kontaktlinser

Den här typen av färgade kontaktlinser är bara genomskinliga över pupillen. De kan användas för att få ögonen att se helt annorlunda ut, till exempel gå från mörkbrun till ljusblå. De är också praktiska om man vill dölja skador eller imperfektioner i ögat.

Icke-transparenta färgade kontaktlinser förekommer i alla naturliga mänskliga ögonfärger, men det går också att köpa sådana som inte alls ser naturliga ut – vare sig vad gäller färg eller form. Man kan till exempel bära icke-transparenta färgade kontaktlinser som är gula med en avlång svart kattpupill i mitten.

Sport tint

Den här typen av kontaktlinser är utformade för att öga ögats känslighet för kontraster, förbättra djupseendet och minska risken för att bli bländad. En tennisspelare kan till exempel vilja ha ett par kontaktlinser som gör att bollen syns tydligare mot bakgrunden.

Visibility tint

Visibility tint innebär att kontaktlinsen färgats svagt (vanligen i grönt eller blått) för att kontaktlinsen ska bli enklare att se när man hanterar den. Det är till exempel enklare att hitta en tappad kontaktlins om den är svagt grön än om den är helt färglös och genomskinlig.

När man pratar om färgade kontaktlinser brukar man inte inkludera den här sortens kontaktlinser eftersom färgningen inte är avsedd att påverka utseendet på användarens ögon.

Kan jag använda färgade linser fast jag har perfekt syn?

Ja, det finns färgade linser som inte ger någon synkorrigering. De kallas för plano.

Även om du inte behöver någon synkorrigering rekommenderar vi att du besöker en optiker för att få ett kontaktlinsrecept, eftersom det gör det möjligt för dig att köpa linser som är anpassade efter formen och storleken på just dina ögon. Kontaktlinsreceptet kan du använda oavsett vilken leverantör du beställer dina kontaktlinser ifrån, du blir alltså inte tvingad att nöja dig med det utbud av färgade kontaktlinser som finns i just den optikerbutiken.

Kan jag använda färgade linser fast jag behöver synkorrigering?

Ja, det finns gott om färgade kontaktlinser som också erbjuder synkorrigering, till exempel korrigering för närsynthet, hyperopia eller astigmatism.

Hos vissa leverantörer är dock sortimentet av färgade kontaktlinser mer begränsat för personer som behöver stark synkorrigering jämfört med det utbud som finns för personer som behöver svag eller medelstark synkorrigering. Att man har ett komplicerat recept och behöver mer än en typ av synkorrigering kan också påverka utbudet hos vissa leverantörer.

Specialgjorda färgade kontaktlinser

Om du inte kan hitta just de färgade kontaktlinser du vill ha finns möjlighet att vända sig till något av de företag som tillverkar kontaktlinser på beställning. Det är vanligen dyrare än att köpa vanliga färgade kontaktlinser i handeln, men man får å andra sidan exakt det man vill ha. Detta är en möjlighet oavsett om man behöver synkorrigering eller ej. På senare år har priset för specialgjorda kontaktlinser sjunkit, bland annat på grund av att engångslinser blivit så billiga att tillverka.

2 comments

 1. Viktigt att tänka på att man väljer en bra leverantör för sina färgade kontaktlinser, för det finns måmga som inte håller måttet

  / Sanna

  1. Hej Sanna!
   En sann och tänkvärd kommentar – ögonen är ju känsliga och eventuella linser bör därför vara proffsigt utformade.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *