Kontaktlinser

Linser fästs direkt på ögat och kan korrigera de allra flesta synfel: astigmatism, presbyopi, myopi, hyperopi med mera. För att kunna köpa linser behöver man ett recept från sin optiker. Där listas vilket brytningsfel som är aktuellt, samt vilken styrka, diameter och baskurva linsen ska ha. Diametern är måttet på linsens utsida och baskurvan anger insidans kupning.

De allra första kontaktlinserna kom på 1800-talet, men de var så pass obekväma att bära att de aldrig fick något större genomslag. På 40-talet kom ännu en hård variant som blev något mer populär, och på 50-talet kom de första mjuka. I Sverige är det numera vanligast med mjuka kontaktlinser, som är gjorda av geléaktig plast. Det har i dagens samhälle blivit allt mer efterfrågat med så kallade dygnet runt-linser, då dessa besparar en det dagliga kravet på rengöring.

Många linser innehåller även silikon vilket gör att syre kan komma in till ögat, samtidigt som de är vattenavstötande. En del har inbyggt skydd mot UV-strålning. Linser kan i vissa miljöer bidra till att skydda ögat, medan de under andra omständigheter rentav kan utgöra en risk för skada. Många kan få problem med sina linser, men långt ifrån alltid är de av sådan art att de påverkar synen. Känner man av besvär bör man ändå kontakta sin optiker, som kan hjälpa en med att hitta ett bättre alternativ.

Utbudet av kontaktlinser sträcker sig idag från linser som man slänger efter en dags användning till sådana som man kan ha i dygnet runt. Det finns förutom de klassiskt ”osynliga” även färgade varianter, samt linser med olika motiv. Allt för att uppfylla de olika önskemål man kan tänkas ha om sitt utseende.

Kontaktlinser är en typ av produkt där väldigt lite skiljer mellan olika tillverkare och sajter som säljer dem. Du kan spara mycket pengar på att snabbt kolla upp och jämföra priser på kontaktlinser. Det finns många sajter på nätet, dels allmänna prisjämförelsesajter (Prisjakt, Pricerunner mfl) men också sajter som specifikt jämför priser på kontaktlinser som tex Lensify.

Mer om olika linstyper

Här skriver vi lite mer ingående om följande linstyper:

4 comments

  1. Finns det bara linser på marknaden som man måste ta ut på natten eller existerar linser som man kan sova med? 🙂 tack för en bra sida!

    1. Tack för berömmet! Visst finns det linser du kan sova med. Dygnet runt-linser är ett exempel på en sådan typ av kontaktlinser. Hör med din optiker om du är osäker!

    1. Forskning har visat att om du sover med dina mjuka linser i över natten, kan du löpa en signifikant förhöjd risk att drabbas av bakteriella hornhinneinfektioner. Detta kan i teorin leda till allvarliga synproblem, vilket illustrerar vikten av att använda sina linser med sunt förnuft.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *