Jag vill att mina ögon ska se naturliga ut

Att använda färgade kontaktlinser för att ”byta färg” på ögonen är populärt och resultatet kan bli fantastiskt om man väljer rätt linser. Om du vill att dina ögon ska se naturliga ut, som att det rör sig om din egna ögonfärg, finns det flera saker att ta i beaktande. Väljer man fel kontaktlinser finns risk för att ögonen ser onaturliga ut trots att man hållit sig till vanligt förekommande ögonfärger såsom blått, grönt och olika bruna nyanser.

Här nedan kommer några tips för dig som vill att det ska se ut som att ögonfärgen är din egen naturliga.

Välj inte enfärgade och mönsterlösa linser

Om man vill att ens ögon ska ge ett naturligt intryck bör man avhålla sig från färgade kontaktlinser som är helt enfärgade och saknar mönster. Tag fram en spegel och studera dina ögon på nära håll. Du kommer att se att regnbågshinnan består av många olika färgnyanser och att dessa bildar intrikata mönster i ögat. För att åstadkomma en naturlig look behöver man välja kontaktlinser som efterliknar detta.

En annan lösning är att använda kontaktlinser som har viss genomskinlighet, men det är svårt att uppnå en dramatisk färgskillnad med dessa och de är inte heller bra på att dölja imperfektioner i ögat. Däremot kan de fungera om man bara vill förstärka sin naturliga ögonfärg och till exempel få ett par urvattnat blå ögon att anta en starkare blå eller blågrön färg.

Låt allt vara av naturlig storlek

Välj inte kontaktlinser som får regnbågshinnan och/eller pupillen att se större eller mindre ut än vad som är normalt. Det flesta människor kommer att reagera instinktivt och uppfatta att något är konstigt och onaturligt med dina ögon även om de inte kan sätta fingret på exakt vad det är som stör. Undvik också kontaktlinser som får din pupill att verka vara större eller mindre än vad den egentligen är, och som gör att det inte syns när din pupill drar ihop sig respektive utvidgar sig som en naturlig pupill gör.

Om du bara vill förstärka, välja transparenta färgade kontaktlinser

Transparenta färgade kontaktlinser är halvgenomskinliga. Din naturliga ögonfärg kommer alltså att delvis synas igenom. Dessa är ett bra val om man bara vill förstärka sin naturliga ögonfärg eller ändra till en närliggande ögonfärg, till exempel göra så att ett par blekt bruna ögon ser mer intensivt guldbruna ut eller gå från svagt blågrått till starkare blått. De finns också kontaktlinser i den här kategorin som gör att kanten kring regnbågshinnan blir mer väldefinierad.

Hela ditt utseende spelar roll

Dina ögon existerar inte i ett vakuum. Hur människor kommer att uppfatta dina ögon när kontaktlinserna är i och hur pass naturliga de verkar påverkas av hur du ser ut i övrigt. Det är på grund av detta som det för de flesta av oss är enklast att välja kontaktlinser som inte skiljer sig allt för markant från vår naturliga ögonfärg när vi vill göra ett naturligt intryck.

Det finns gott om exempel på människor som har mörk hud och blå ögon eller blek rödlätt hud och mörkt bruna ögon, men det är ovanligt och drar uppmärksamhet till sig. Trots att det bevisligen är kombinationer som förekommer helt naturligt hos oss människor ökar det ändå risken för att ögonen uppfattas som onaturliga om en person med mörk hud bär ljusgröna kontaktlinser och så vidare.

Det går givetvis att laborera med resten av sitt utseende för att få det att passa bättre ihop med den ögonfärg man vill ha. Hudton, hårfärg och sminkning (inklusive sminkningen av ögonbryn och fransar) är alla faktorer som kan påverka hur ögonen uppfattas. Det går till och med att skapa situationer där ens naturliga ögonfärg framstår som en smula onaturligt eftersom man ändrat så mycket på resten av sitt utseende.