Solglasögon

Solglasögon finns i en uppsjö av modeller med varierande skydd, pris och kvalitet. Den funktion de är tänkta att fylla är förstås att skydda ögonen mot solens skadliga UV-strålar, men vissa solglasögon kan faktiskt göra det motsatta. Är glasen mörka, men saknar UV-skydd, kommer de i starkt solsken att vidga pupillen och på så vis skada ögonen. Exponeras man under en längre period för UV-strålning ökar risken att drabbas av permanent synnedsättning. Utsätts man istället för starkt solljus mer plötsligt kan man få akuta problem då hornhinnans yttre lager skadas. Detta ger ökad ljuskänslighet, en känsla av grus i ögat och gör ofta mycket ont.

Det är därför viktigt att välja ett par solglasögon med tillräckligt bra skydd. Olika grader av filter används för att skydda retina mot det kortvågiga skadliga ljuset. Ljusa och mörka polaroidfilter skyddar mot störande reflexer, men ger inte något UV-skydd i sig. För att hitta rätt i solglasögon-djungeln kan man fråga en optiker om råd. Generellt brukar man rekommendera ett par som, utöver att skydda både mot UVA och UVB, även dämpar det synliga ljuset.

Blå solglasögon släpper igenom en viss typ av ljus som kan bidra till skador på retina. Därför bör man istället satsa på glas i färgerna grått, brunt eller grågrönt. Stora skalmar ger ett ökat skydd emot infallande ljus från sidorna. Man får heller inte glömma att barn är i lika stort behov av att skyddas mot solen som vuxna är. Deras solglasögon får inte vara för små, utan bör ha stora glas eftersom barnögon är nästan lika stora som vuxnas. Ju tidigare man börjar använda solglasögon som barn, desto bättre utsikter har man att minska risken för ögonsjukdomar.

Köpa solglasögon

Solglasögon av god kvalitet som skyddar dig mot skadliga UV-strålar kan du hitta här:

 • Lensway – märkessolglasögon med lägsta pris-garanti och nöjdhetsgaranti
 • Nelly.com – märkessolglasögon med stil
 • Synfel.se – snygga och bra solglasögon

2 comments

  1. Anonym: Detta stämmer tyvärr ganska ofta. År 2010 genomförde Konsumentverket en undersökning för att se hur bra butikernas solglasögon egentligen skyddar mot UV-ljus, som i för stor mängd kan orsaka skador på hornhinnan och linsen.

   Resultaten var oroväckande: av 54 testade par var det bara 28 stycke som nådde upp till kraven för att klassas som ”personlig skyddsutrustning”. Dryga hälften visade sig ge ett lågt eller mycket lågt skydd mot solen, och dessutom saknade många av dem CE-märkning. En CE-märkning är till för att försäkra att solglasögonen uppfyller EES-områdets krav på säkerhet, hälsa och miljö. Med andra ord var de flesta av de 54 solglasögon som testades bara dugliga för att fungera som accessoarer.

   Man ska också se till att inte använda solglasögon av blått glas. För mycket blått ljus mot ögat kan nämligen orsaka skador på gula fläcken, vilket kan slå ut förmågan att läsa och se skarpt. Vill man vara helt säker på att få ett par bra solglasögon, kan man alltid rådgöra med sin optiker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *