Progressiva glasögon

Skärpa på flera olika avstånd och en osynlig övergång mellan dem är bara två av fördelarna med progressiva glasögon. Man får också ett bredare synfält på alla avstånd, man ser bättre i mörker, och som om inte det vore nog ett förbättrat kontrastseende. Nackdelen är att de inte är speciellt bra vid datorarbete, eftersom man då kan behöva sitta konstigt för att se ordentligt. Den ansträngda arbetspositionen kan i sin tur ge andra besvär.

De första progressiva glasen som kom kallas idag för basglas. De man använder sig av idag är istället premiumglas, som bland annat ger en bredare läszon på nära håll. Progressiva glas är egentligen en kombination av flera olika glas, där vart och ett är anpassat för alla de synavstånd man kan behöva. På så vis åstadkoms den smidiga övergången från avståndsdel till närdel. Denna teknik ställer stora krav på tillverkaren. De olika glasen måste vara exakt rätt slipade och lika noggrant inslipade i bågarna.

Utöver detta är det av oerhörd vikt att bågarnas vinklar relativt ansiktet är de rätta, annars kan synskärpan bli sämre och synfältet mindre brett. Idag har hur som helst tekniken gjort så pass stora framsteg, att de progressiva glasen garanterar en maximal synkomfort och dessutom en kort invänjningstid. Kostnaden är något högre än för andra typer av glasögon, men sett till hur ofta man kommer att använda dem och vilken förbättring de kommer att ge så är de ofta värda sitt pris.

Köpa progressiva glasögon

När man köper glasögon är det oftast vanligt att man köper just progressiva glasögon och de allra flesta bågar kan ha progressiva linser. På de vanligaste onlinebutikerna väljer man först bågar och sen, i samband med köpet, så väljer man att de ska ha progressiva glas. Det finns därför inga specifika kategorier för just progressiva glasögon.

3 comments

  1. Söker ungifärligt pris på progressiva glasögon, före bågarna.? Tänker ge bort till en person som är blind på ena ögat.

  2. Har nyss skaffat progressiva glasögon. Upplever att synfältet är väldigt begränsat på bredden i övre zonen. Alltså långtseende – zonen. Är det så det skall vara. Blir suddigt bara jag tittar lite åt sidan, t.ex när jag slänger en blick i backspegeln vid bilkörning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *